Počet záznamů: 1  

The effect of high-Z dopant on laser-driven acceleration of a thin plastic target

  1. 1.
    0316030 - FZÚ 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Badziak, A. - Kasperczuk, A. - Parys, P. - Pisarczyk, T. - Rosinski, M. - Ryc, L. - Wolowski, J. - Suchanska, R. - Krása, Josef - Krouský, Eduard - Láska, Leoš - Mašek, Karel - Pfeifer, Miroslav - Rohlena, Karel - Skála, Jiří - Ullschmied, Jiří - Dhareshwar, L.J. - Földes, I.B. - Suta, T. - Borrielli, A. - Mezzasalma, A. - Torrisi, L. - Pisarczyk, P.
    The effect of high-Z dopant on laser-driven acceleration of a thin plastic target.
    [Vliv příměsí s vysokým Z na laserovou akceleraci tenkých plastových terčíků.]
    Applied Physics Letters. Roč. 92, č. 21 (2008), 211502/1-211502/3. ISSN 0003-6951. E-ISSN 1077-3118
    Grant ostatní: EC(XE) RII3-CT-2003-506350 LASERLAB-EUROPE
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10100523; CEZ:AV0Z20430508
    Klíčová slova: laser-produced plasma * high-Z dopant in plastics targets
    Kód oboru RIV: BL - Fyzika plazmatu a výboje v plynech
    Impakt faktor: 3.726, rok: 2008

    Acceleration of a thin (10 or 20 μm) plastic foil by 120 J, 0.438 μm, 0.3 ns laser pulse of intensity up to 1015 W/cm2 has been investigated. It is shown that the introducing a high-Z dopant to the foil causes an increase in the ablating plasma density, velocity, and collimation which, in turn, results in a remarkably higher kinetic energy and energy fluence of the flyer foil.

    Byla zkoumána akcelerace tenkých (10 or 20 μm) plastových fólií pomocí 120 J laserových impulsů o vlnové délce 438 nm a době trvání 0,3 ns dosahujících na terči hustot výkonu až1015 W/cm2. Bylo prokázáno, že příměsi těžkých prvků v materiálu terče zvyšují hustotu, rychlost a kolimaci ablaovaného plazmatu, což vede k významně vyšší kinetické energii i fluenci iniciační fólie.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0166076

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.