Počet záznamů: 1  

Regiospecific enzymatic oxygenation of cis-vaccenic acid in the marine phototrophic bacterium Erythrobacter sp. strain MG3

  1. 1.
    0315734 - MBÚ 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Rontani, J. F. - Koblížek, Michal
    Regiospecific enzymatic oxygenation of cis-vaccenic acid in the marine phototrophic bacterium Erythrobacter sp. strain MG3.
    [Regiospecifická enzymatická oxygenace kyseliny cis-vakcenové u mořské fototrofní bakterii Erytrobacter sp. kmen MG3.]
    Lipids. Roč. 43, - (2008), s. 1065-1074. ISSN 0024-4201. E-ISSN 1558-9307
    Grant CEP: GA ČR GA206/07/0241
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50200510
    Klíčová slova: analytical chemistry * analytical techniques * glc
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    Impakt faktor: 1.888, rok: 2008

    The fatty acid composition of the marine phototrophic bacterium Erythrobacter sp. strain MG3 was analysed. The involvement of an unusual enzymatic peroxidation of the allylic carbon 10 of cis-vaccenic acid in this strain was confirmed. This process, which seems to be a characteristic of some aerobic and anaerobic phototrophic bacteria, appeared to also act on the allylic carbon 10 of octadeca-5,11-dienoic acid. Enzymatic degradation of 10- hydroperoxyoctadec-11(cis)-enoic acid resulting from the peroxidation of cis-vaccenic acid mainly involves reduction to the corresponding hydroxy acid (probably catalysed by peroxygenases) and cleavage to the corresponding oxoacid, which is then biohydrogenated

    Bylo analyzováno složení mastných kyselin u fototrofní bakterie Erythrobacter sp. kmen MG3. Byl nalezen neobvyklý mechanismus enzymatické peroxidace allylové skupiny kyseliny vakcenové. Tento proces je pravděpodobně charakteristický pro některé aerobní a anaerobní fototrofní bakterie. Enzym zpracovává též allylovou skupinu oktadeka-5,11-dienové kyseliny. Laboratorní experimenty prokázaly že rozsah této enzymatické peroxidace závisí na physiologickém stavu buněk a je zesílen při uhlíkové limitaci a nízkých teplotách
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0165850

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.