Počet záznamů: 1  

Bacterial communities of two contrasting soils reacted differently to lincomycin treatment

  1. 1.
    0314583 - MBÚ 2009 RIV NL eng J - Článek v odborném periodiku
    Čermák, Ladislav - Kopecký, Jan - Novotná, Jitka - Omelka, M. - Parkhomenko, Natalia - Plháčková, Kamila - Ságová-Marečková, Markéta
    Bacterial communities of two contrasting soils reacted differently to lincomycin treatment.
    [Bakteriální společenstva dvou různých půd reagovala odlišně na opracovaní linkomycinem.]
    Applied Soil Ecology. Roč. 40, č. 2 (2008), s. 348-358. ISSN 0929-1393. E-ISSN 1873-0272
    Grant CEP: GA AV ČR IAA600200519; GA AV ČR IAA6020410; GA MŠMT 1M06011; GA MŠMT(CZ) LC06024
    Grant ostatní: GA MZe(CZ) 0002700603
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50200510
    Klíčová slova: bacterial diversity * forest soils * lincomycin
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    Impakt faktor: 2.247, rok: 2008

    The antibiotic lincomycin an anthropogenic pollutant –may change the bacterial diversity and resistance of soil communities by increasing selection pressure in favour of resistant phenotypes. In a laboratory experiment, two forest soils of contrasting characteristics in both pH and clay content were examined for changes in their bacterial communities after lincomycin treatment. The two soils were incubated in beakers and treated with three dosages of lincomycin. Changes in bacterial community were assessed by (i) cultivation of bacteria on two different media, and percentage of resistant colonies at two lincomycin concentrations;(ii) analysis of putative actinomycete isolates for antibiotic activities and resistance; (iii) TRFLP diversity profiles of the 16S rDNA and homologues of the resistance gene lmrB; and (iv) cloning-sequencing of PCR amplicons of both 16S rDNA and lmrB homologues

    Antropogenní polutant antibiotikum linkomycin může měnit bakteriální diversitu a rezistenci půdních společenstev zvýšením selekčního tlaku ve prospěch rezistentních fenotypů. Dvě lesní půdy s kontrastujícími pH a obsahem jílu byly testovány na změny v bakterialních komunitách po opracování linkomycinem
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0165048

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.