Počet záznamů: 1  

Fracture of the Eggshell under Impact

  1. 1.
    0312642 - ÚT 2009 RIV CZ eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Nedomová, Š. - Trnka, Jan - Dvořáková, Pavla - Severa, L. - Buchar, J.
    Fracture of the Eggshell under Impact.
    [Lom vaječné skořápky při rázu.]
    46th International Scientific Conference EXPERIMENTAL STRESS ANALYSIS 2008. Ostrava: VŠB-Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical Engineering, Department of Mechanics of Materials, 2008 - (Fuxa, J.; Macura, P.; Halama, R.; Kubala, R.; Frydrýšek, K.; Fusek, M.; Václavek, L.; Lenert, J.; Adámková, L.; Fojtík, F.; Rojíček, J.), s. 171-174. 110. ISBN 978-80-248-1774-3.
    [Experimental Stress Analysis 2008 /46./. Horní Bečva (CZ), 02.06.2008-05.06.2008]
    Grant CEP: GA AV ČR IAA201990701
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20760514
    Klíčová slova: hen's eggshell * impact velocity * LS DYNA 3D
    Kód oboru RIV: BI - Akustika a kmity

    Hen's eggshell behaviour at the impact on a rigid plate is studied. The critical impact velocity at which eggshell damage starts has been determined. This velocity depends on the egg's shape. LS DYNA 3D finite element code has been used for the evaluation of the stress and strain distribution in the eggshell during its impact. This numerical simulation enables to evaluate the eggshell strength. This strength is independent on the egg shape as well as on the eggshell thickness. It seems that this strength is an intrinsic material parameter.

    V práci byla provedena numerická simulace deformačního a lomového chování vejce při jeho dopadu na tuhou překážku. Byl použit program LS DYNA 3D, který umožňuje modelovat i přítomnost kapaliny a vzduchu uvnitř vaječné skořápky. Ukazuje se, že kritická dopadová rychlost závisí na tvaru vejce. Pevnost vaječné skořápky je pak nezávislá jak na tvaru, tak na tloušťce vaječné skořápky.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0163649

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.