Počet záznamů: 1  

Diversity of insect intestinal microflora

  1. 1.
    0309950 - ÚŽFG 2009 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Mrázek, Jakub - Štrosová, Lenka - Fliegerová, Kateřina - Kott, T. - Kopečný, Jan
    Diversity of insect intestinal microflora.
    [Střevní mikroflóra u hmyzu.]
    Folia Microbiologica. Roč. 53, č. 3 (2008), s. 229-233. ISSN 0015-5632. E-ISSN 1874-9356
    Grant CEP: GA ČR GA303/06/0974
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50450515
    Klíčová slova: insect intestinal microflora
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
    Impakt faktor: 1.172, rok: 2008 ; AIS: 0.165, rok: 2008

    Intestinal microflora of honeybees, wasps,and cockroaches was analyzed by DGGE analysis.Influence of geographic location,season,age,and part of the digestive tract on bacterial diversity was tested.The numbers of bifidobacteria were determined by Real-Time PCR.Selected PCR products were identified by sequencing.The microflora of the bees showed little variations among the hives from distant locations. Their bifidobacterial population formed 2.8 – 8.4 % of total bacteria and was very homogenous.The total gut microflora of wasps was also homogenous;only two samples were affected by the season or the location. Wasp bifidobact.population was however very heterogenous.Cockroaches showed the highest variations in microflora composition.Bifidobacteria numbers also varied a lot among tested individuals (0.1 – 34.1 % of total bacteria).Obtained results suggested that nutrition habits are the strongest factor affecting the insect’s microflora giving higher variations to omnivorous species.

    Střevní mikroflóra u včel, vos a švábů byla analyzována pomocí DGGE. Byl sledován vliv prostředí, ročního období a věku na složení bakterií. Počty bifidobakterií byly stanoveny pomocí Real-Time PCR a produkty polymerace byly sekvenovány. U včel byla mikroflóra velmi stabilní jak z hlediska vzdálenosti, tak i vlivu času. Bifidobakterie tvořily 2.8 – 8.4 % celkového počtu bakterií. U vos byla situace podobná, pouze byla pozorována vyšší variabilita bakterií. Populace bifidobakterií u vos byla velmi heterogenní. Nejvyšší variabilita byla pozorována u švábů. Věk i dieta představovaly významný vliv. Počty bifidobakterií se pohybovaly v širokém rozmezí (0.1 – 34.1 % celkových počtů bakterií). Výsledky naznačují, že složení potravy je nejvýznamnější faktor ovlivňující složení střevní mikroflóry a ta vykazuje vysokou variabilitu u všežravých druhů.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0161959


     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.