Počet záznamů: 1  

Thermodynamics of grain boundary segregation and applications to anisotropy, compensation effect and prediction

  1. 1.
    0309859 - FZÚ 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Lejček, Pavel - Hofmann, S.
    Thermodynamics of grain boundary segregation and applications to anisotropy, compensation effect and prediction.
    [Termodynamika segregace příměsí na hranicích zrn a její aplikace pro anizotropii, kompenzační jev a předpověď.]
    Critical Reviews in Solid State and Materials Sciences. Roč. 33, č. 2 (2008), s. 133-163. ISSN 1040-8436. E-ISSN 1547-6561
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA106/05/0134
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10100520
    Klíčová slova: anisotropy * compensation effect * gtrain boundaries * prediction * excess Gibbs energy
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    Impakt faktor: 6.300, rok: 2008

    The report reviews several types of segregation isotherms and their derivations. We identify the sources of controversial interpretations and the physical meaning of particular sets of thermodynamic state functions. Successful applications of segregation isotherms based on standard thermodynamic state functions of segregation are demonstrated for three examples: anisotropy of grain boundary segregation and its consequences for the classification of grain boundaries, compensation effect applied to grain boundary segregation, and quantitative prediction of grain boundary segregation.

    Přehledný článek se zabývá popisem různých typů segregačních izoterem a jejich odvozením. Je ukázán fyzikální význam jednotlivých souborů termodynamických stavových funkcí a specifikovány zdroje jejich kontroverzní interpretace. Úspěšná aplikace segregačních izoterem využívající standardní termodynamické funkce je demonstrována na třech příkladech: klasifikaci hranic zrn, kompenzačním jevu a na kvantitativní předpovědi segregace příměsí na hranicích zrn.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0161886

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.