Počet záznamů: 1  

Physical Characteristics of Fluidized Beds via Pressure Fluctuation Analysis

  1. 1.
    0309028 - ÚCHP 2009 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Hartman, Miloslav - Trnka, Otakar
    Physical Characteristics of Fluidized Beds via Pressure Fluctuation Analysis.
    [Fyzikální charakteristiky fluidních vrstev cestou analýzy tlakových fluktuací.]
    AIChE Journal. Roč. 54, č. 7 (2008), s. 1761-1769. ISSN 0001-1541. E-ISSN 1547-5905
    Grant CEP: GA AV ČR IAA400720701
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: gas-solid fluidization * pressure fluctuations * fluctuation characteristics
    Kód oboru RIV: CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    Impakt faktor: 1.883, rok: 2008

    During various applications of gas fluidized units, the state/quality of the fluidized bed of solids can change due to changes in operation conditions or variations in the gas or solid feed. An analysis method is developed and applied which employs spectra of the Fast Fourier Transform of measured pressure fluctuations within the fluidized bed. The procedure is based upon the spectral analysis of successive time series of pressure fluctuations reflecting the actual hydrodynamic state (regime) of the bed. Practical application of the method is illustrated for fluidization at ambient temperature and pressure of spherical particles (glass beads) as well as irregularly shaped particles (limestone, sulfated limestone, and dried sewage sludge), in an 8-cm – ID fluidized bed. Using air, experiments were conducted with different fractions of the materials spanning a very wide range of 0.28 – 4.5 mm.

    Vyvinuta a aplikována analytická metoda ke stanovení fyzikálních vlatností fluidní vrstvy, založená na spektrální analyze časových řad tlakových fluktuací, které reflektují aktuální hydrodynamický stav vrstvy.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0161288

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.