Počet záznamů: 1  

Šíření trhlin u konstrukčních dílů namáhaných náhodným víceosým neproporcionálním zatížením

  1. 1.
    0212443 - UT-L 20030160 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Svoboda, Jaroslav - Balda, Miroslav - Frohlich, Vladislav
    Šíření trhlin u konstrukčních dílů namáhaných náhodným víceosým neproporcionálním zatížením.
    [A crack propagation in structure parts exposed to a nonproportional multiaxial random loading.]
    Výpočtová mechanika 2003 :sborník. Vol. 2. Plzeň: Západočeská univerzita, 2003 - (Křen, J.), s. 429-436. ISBN 80-7082-999-0.
    [Computational mechanics 2003. Nečtiny (CZ), 03.11.2003-05.11.2003]
    Grant CEP: GA AV ČR IPP2046110; GA ČR GA101/02/0043
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z2076919
    Klíčová slova: crack propagation * nonproportional multiaxial random loading * Paris formula
    Kód oboru RIV: JL - Únava materiálu a lomová mechanika

    Příspěvek se zabývá možností aplikace Parisova vztahu v případě kombinovaného nepropoprcionálního zatěžování. Problém byl experimentálně studován na trubkových vzorcích s příčným otvorem zatěžovaných kombinací tah-tlak - krut. Při výpočtu bylo třeba použít efektivní hodnotu faktoru intenzity napětí a rozkmit amplitud napětí nahradit směrodatnými odchylkami obou náhodných procesů. Šíření trhlin bylo sledováno pro různé poměry normálových a sm,ykových napětí.

    The contribution deals with activities a goal of which was a testing of a possibility of an applikation of Paris formula in case of a complex loading. The problem was studiedand verified experimentally on tube speciments possesing a lateral hole, which were stressed by a combination of tension-pressure and torque. A rate of the crack propagation velocity has been evaluated for different kinds of random nonproportional loading characterised by the different ratio of normal and shear stress.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0107991

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.