Počet záznamů: 1
Řasy, nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století
- 1.0201355 - USD-C 20035257 RIV CZ cze B - Monografie kniha jako celek
Franc, Martin
Řasy, nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století.
[Algae, or Dumplings? Attitudes of nutrition experts on traditions and innovation in nutrition in the Czech lands in 1950s and 1960s.]
Praha: Výzkumné centrum pro dějiny vědy, 2003. 312 s. ISBN 80-7285-029-6
Grant CEP: GA MŠMT LN00A041
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z8063914
Klíčová slova: nutrition * 1950s * 1960s
Kód oboru RIV: AB - Dějiny
Autor se zabývá odborným diskursem v oblasti racionální výživy v 50. a 60. letech 20. století. Ukazuje různé myšlenkové proudy v dobové debatě o výživě a zároveň se snaží postihnout dobový kontext diskusí o správném stravování. Pozornost věnuje i snahám odborníků na výživu hledat vhodné inspirace pro dnešek v idealizované minulosti i v zahraničních gastronomiích.
Author concerns himself with a professional discourse in the field of rational nutrition of the 1950s and 1960s. He shows the various streams of thought in the debates of the time on nutrition and, at the same time, attempts to describe the period context of the discussion on proper nutrition. He pays attention even to the efforts of nutrition experts to find appropriate inspiration for today in the idealized past event in foreign gastronomies.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0096981
Počet záznamů: 1