Počet záznamů: 1  

Snížení přestupu tepla a tlakových ztrát přísadou micelárního aditiva při proudění vody v kruhově zakřivené trubce

  1. 1.
    0196207 - UH-J 20023029 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Mík, Václav - Myška, Jiří - Kořenář, Josef
    Snížení přestupu tepla a tlakových ztrát přísadou micelárního aditiva při proudění vody v kruhově zakřivené trubce.
    [Decrease of heat transfer and pressure drop in the flow of drag reducing surfactant in helical tube.]
    Inženýrská mechanika 2002. Brno: Brno University of Technology: Institute of Mechanics of Solids, 2002, s. 160Kb. ISBN 80-214-2109-6.
    [Inženýrská mechanika 2002. Svratka (CZ), 13.05.2002-16.05.2002]
    Grant CEP: GA ČR GA101/99/1431
    Klíčová slova: heat transfer * drag reduction * micellar additives
    Kód oboru RIV: BK - Mechanika tekutin

    Experimentálně byla sledována změna přestupu tepla při proudění vody a vody s různými koncentracemi micelárního aditiva v kruhově zakřivené trubce. Ze zjištěných průběhů přestupu tepla podél šroubovicově zakřivné trubky při proudění vody a vody spřísadou aditiva byla vyhodnocena míra snížení přestupu tepla způsobená aditivem. Současně byly měřeny změny tlakových ztrát, které byly porovnány se změnami přestupu tepla.

    The flow in a helical tube was studied experimentally and change of heat transfer and pressure drop caused by addition of 3 different amount of a surfactant was shown. The measurements were done at a constant heat flux at the wall q = 50 and 75 kW/m2; the Reynolds numbers were between 10600 and 71000 and temperatures from 15 to 55°C. The decrease of heat transfer along the coiled tube caused by presence of the surfactant and effect of drag reduction in heat transfer were confirmed.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0091847

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    Snížení přestupu tepla.pdf0158.2 KBVydavatelský postprintpovolen
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.