Počet záznamů: 1  

Bainitická ocel na srdcovky výhybek - vývoj a vlastnosti

  1. 1.
    0177887 - UFM-A 20023073 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Dlouhý, Ivo - Zbořil, J. - Holzmann, Miloslav
    Bainitická ocel na srdcovky výhybek - vývoj a vlastnosti.
    [Bainitic steel for frogs of rail switches - development and properties.]
    Dny tepelného zpracování s mezinárodní účastí /19./. Praha: Asociace pro tepelné zpracování kovů, 2002, s. 93-102.
    [Dny tepelného zpracování s mezinárodní účastí /19./. Brno (CZ), 26.11.2002-28.11.2002]
    Grant CEP: GA ČR GA106/01/0342; GA ČR GA106/02/0745
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z2041904
    Klíčová slova: cast bainitic steel * fracture toughness
    Kód oboru RIV: JG - Hutnictví, kovové materiály

    Příspěvek je zaměřen na hodnocení mechanických vlastností a lomového chování nově vyvinuté bainitické oceli na odlitky Lo8CrNiMo, určené pro výrobu srdcovek výhybek. Současně byly pro porovnání hodnoceny vlastnosti kolejnicové oceli UIC 900A. Podle všech charakteristik houževnatosti vykazovala ocel Lo8CrNiMo výrazně vyšší odolnost proti křehkému lomu než kolejnicová ocel. Dynamická lomová houževnatost je u oceli Lo8CrNiMo téměř totožná se statickou lomovou houževnatostí. Toto zjištění má značný praktický význam s ohledem na dynamické namáhaní srdcovky.

    Mechanical properties and fracture behaviour of newly developed cast bainitic steel Lo8CrNiMo, predetermined for the frogs of rail switches, has been investigated. Properties of rail steel of the type UIC 900A has been followed for comparison. According to characteristics obtained steel Lo8CrNiMo displays much better fracture resistance when compared to standard rail steel. Dynamic fracture toughness is the same as static fracture toughness. This finding has great practical importance with respect to dynamic loading to frog.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0074790

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.