Počet záznamů: 1  

Těžké kovy v parazito-hostitelských systémech: tasemnice vs. ryba

  1. 1.
    0164215 - UBO-W 20010041 RIV CZ cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Baruš, Vlastimil - Tenora, F. - Prokeš, Miroslav - Peňáz, Milan
    Těžké kovy v parazito-hostitelských systémech: tasemnice vs. ryba.
    [Heavy metals in parasite-host systems: tapeworm vs. fish.]
    Ochrana zdraví ryb. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2001 - (Kolářová, J.), s. 20-28. ISBN 80-85887-41-X.
    [Ochrana zdraví ryb /3./. Vodňany (CZ), 02.05.2001-03.05.2001]
    Grant CEP: GA ČR GA206/01/0586; GA AV ČR IAA6093104
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6093917
    Klíčová slova: heavy metals * tapeworm * fish
    Kód oboru RIV: EH - Ekologie - společenstva

    U dvou parazito-hostitelských systémů (tesemnice vs. ryba) byly analyzovány koncentrace těžkých kovů. U systému Ligula intestinalis vs. cejn velký (Abramis brama), cejnek malý (Blicca bjoerkna) a plotice obecná (Rutilus rutilus) byly v biomase plerocerkoidů zjištěny průměrné koncentrace Pb v rozmezí 3,20-4,51, Cd 0,21-0,31, Cr 1,13-3,16 mg/kg ve 100% sušiny. Podle hodnot podílu parazit akumuloval 12,5-18,9 krát více Pb, 2,3-3,0 krát více Cd a 4,4-14,1 krát více Cr, než ve svalovině hostitelů.

    Concentrations of heavy metals in two parasite-host systems (tapeworm vs. fish) were analysed. In the system Ligula intestinalis vs. common bream Abramis brama, white bream Blicca bjoerkna and roach Rutilus rutilus were found in the biomass of plerocercoids mean heavy metal concentrations ranging in Pb 3.20-4.51, in Cd 0.21-0.31, in Cr 1.13-3.16 mg/kg in the 100% dry matter. Regarding the values of accumulation ratio, the parasite accumulated 12.5-18.9 time more Pb, 2.3-3.0 times more Cd, and 4.4-14.1 times more Cr, compared to heavy metal concentrations in the muscles of intermediate hosts.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0061437

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.