Počet záznamů: 1  

Přírodní poměry na pravěké lokalitě "Anděl Park" v Praze na Smíchově

  1. 1.
    0145787 - GLU-S 20033159 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Hlaváč, Jaroslav - Kočár, P. - Mihályiová, J. - Zavřel, J.
    Přírodní poměry na pravěké lokalitě "Anděl Park" v Praze na Smíchově.
    [The natural conditions at the prehistoric "Anděl Park" site at Prague-Smíchov.]
    Archeologie ve středních Čechách. Roč. 7, - (2003), s. 143-151. ISSN 1214-3553
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z3013912
    Klíčová slova: archaeology * molluscs * plant macroremains
    Kód oboru RIV: DB - Geologie a mineralogie

    Vyhodnocení vývoje nejmladších geologických horizontů a analýzy rostlinných makrozbytků a ulit měkkýšů z archeologických kontextů umožnily posoudit některé aspekty složitého holocénního vývoje a vzájemného působení přírodních a antropogenních faktorů na sledované lokalitě. Přírodní prostředí v místě archeologické lokality a její blízkosti bylo již od eneolitu pod soustavným tlakem člověka, jenž vyústil v naprostou absenci lesa a lesostepi. Pozůstatky společenstev měkkýšů zachycené ve všech pravěkých horizontech ukazují na čistě stepní ráz stanovišť.

    Analyses of the geological situation and of the plant macroremains and molluscs shells from archaeological context at the "Anděl Park" site in Prague 5 contributed to clarifying several aspects of the development of the latest natural conditions in the locality, and the mutual interaction of anthropogenic and natural factors. The natural environment at and around the location of the archaeological site was even from the Eneolithic subjekt to systematic pressure from man, expressed by the virtual absence of forest and forest steppe. The remains of the molluscs communities preserved in all of the prehistoric horizons indicate the purely steppe character of the station.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0043336

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.