Počet záznamů: 1  

Fytoplankton aluviálních tůní

  1. 1.
    0129220 - BU-J 20013542 RIV CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Pithart, David - Kylbergerová, Magdalena - Pechar, Libor - Hrbáček, Jaroslav - Fiala, Dan - Bílý, Michal - Rulík, M.
    Fytoplankton aluviálních tůní.
    Ekologie aluviálních tůní a říčních ramen. Průhonice: Botanický ústav AV ČR, 2000 - (Pithart, D.), s. 64-69. ISBN 80-86188-08-6.
    [Ekologie aluviálních tůní a říčních ramen. Lužnice (CZ), 02.03.2000-03.03.2000]
    Grant CEP: GA AV ČR KSK2005601
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    Fytoplankton aluviálních tůní byl zkoumán v nivě Lužnice následujícími přístupy: sezonní průběh fytoplanktonu ve dvou tůních, extensivní čtvrtletní odběry ve 30 tůnich a diurnální vertikalní migrace v několika tůních. Jakožto základní charakteristický rys fytoplanktonu byla nalezena dominance bičikovců Cryptophyceae a Euglenophyceae, naopak kokální formy Chlorococcales a Sinici temer chyběly. Důvodem bude zřejmě slabé míchání vodního sloupce, kde kokální formy sedimentují z dosahu světla, zatímco bičíkovci zaujímají optimální polohu vzhledem k jejich fotosyntéze.

    Phytoplankton of alluvial pools at Lužnice alluvium have been investigated by following methodological approaches: seasonal course of phytoplankton in two pools, extensive sampling (quarterly) of 30 pools, and phytoplankton diurnal vertical migration studies in several pools. Prevailing dominance of phytoflagellates, especially Cryptophyceae and Euglenophyceae and low contribution of coccal forms as Chlorococcales and Cyanophyte has been found as a main feature of phytoplankton community. This is caused by poor mixing of water column (large relative depth, wind protectio), where th ecoccal forms sediment out and are outcompeted by motile forms, able to determinate the position within the water column.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0027407

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.