Počet záznamů: 1  

Rostlinná společenstva v hraničních podmínkách lučních biotopů - příklad z labské nivy

  1. 1.
    0110084 - BU-J 20043095 RIV SK cze C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Černý, Tomáš
    Rostlinná společenstva v hraničních podmínkách lučních biotopů - příklad z labské nivy.
    [Plant communities in the extreme conditions of meadow biotops - an example from the Labe River Basin (Central Europe).]
    Bulletin Slovenskej botanickej spoločnosti pri SAV - Supplement 11: Vegetační výzkum a mapování regionů. Hranice v geobotanike. Bratislava: Slovenská botanická spoločnosť pri SAV, 2004 - (Kolbek, J.; Valachovič, M.), s. 127-147. ISBN 80-901151-9-5.
    [Mezinárodní seminář česko-slovenských botaniků /1./. Křivoklát (CZ), 12.06.2000-16.06.2000]
    Grant CEP: GA AV ČR KSK6005114; GA AV ČR IAA6005202
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6005908
    Klíčová slova: meadow biotops * anthropogene influence
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    Výzkum ekologických podmínek ve fragmentovaných biotopech vlhkých luk prokázal existenci okrajového efektu vyvolaného sousedstvím s ornou půdou, znehodnocujícícho refugiální potenciál tohoto typu biotopu. V případě neporušenosti lučního porostu intenzifikačním opatřením v minulosti je okrajový efekt velmi omezen a takový biotop je vhodný jako dlouhodobé refugium. Paralelně zkoumaná semenná banka ukázala téměř nulový potenciál pro obnovu původních bohatších porostů.

    The work is focused on the remain of meadow communities localised in the eastern Labe River Basin, where strong anthropogenic influence takes effect. There is an obvious disharmony between the concept of refugium (small meadow plots serve as a refugium where agricultural areas occupy the majority of the landscape) and the fact that the smaller is a meadow plot the stronger is the edge effect of an adjacent crop field.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0017177

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.