Počet záznamů: 1  

Preparation and characterization of ZnO low dimensional structures

  1. 1.
    0105895 - URE-Y 20040058 RIV CZ eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Grym, Jan - Fernández, P. - Piqueras, J.
    Preparation and characterization of ZnO low dimensional structures.
    [Příprava a charakterizace struktur ZnO malých rozměrů.]
    Development of Materials Science in Research and Education DMS-RE' 2004. Proceedings of the 14th Joint Seminar. Praha: MAXDORF, 2004 - (Nitsch, K.; Rodová, M.), s. 15-16. ISBN 80-7345-032-1.
    [Development of Materials Science in Research and Education - DMS-RE 2004 /14./. Lednice (CZ), 31.08.2004-03.09.2004]
    Grant CEP: GA AV ČR(CZ) KSK1010104
    Klíčová slova: nanostructured materials * cathodoluminescence * ball milling * II-VI semiconductors
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus

    ZnO low dimensional structures were prepared in order to study their unique electronic and optical properties. ZnO nanocrystals were obtained by ball milling of commercially available powders. This process was found to produce particles with sizes of tens to hundreds nanometers being composed of nanocrystals down to a few nanometers. ZnO micro and nanorods mainly of hexagonal shape as well as nanotubes and nanocombs were grown by vapor-solid method in a muffle furnace under the flow of high purity argon.

    ZnO struktury malých rozměrů byly připraveny za účelem studia jejich jedinečných elektrických a optických vlastností. Nanokrystaly ZnO byly získány mletím komerčně dostupných prášků. Obdržený materiál obsahoval částice o velikosti desítek až stovek nanometrů, které se skládaly z nanokrystalů o velikosti několika nanometrů. ZnO mikro a nanotyčinky, prevážně hexagonálního tvaru, nanotrubice a nanohřebeny byly připraveny metodou pára-pevná fáze v muflové peci v atmosféře vysoce čistého argonu.

    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0013083

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.