Počet záznamů: 1  

Detection of residual molybdenum impurity in CVD diamond

  1. 1.
    0101832 - UJF-V 20048249 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
    Kromka, A. - Kravetz, R. - Poruba, A. - Zemek, J. - Peřina, Vratislav - Rosa, J. - Vaněček, M.
    Detection of residual molybdenum impurity in CVD diamond.
    [Detekce zbytkové molybdenové nečistoty v CVD diamantu.]
    Physica Status Solidi A. Roč. 199, č. 1 (2003), s. 108-112. ISSN 0031-8965
    Grant CEP: GA AV ČR KSK1010104
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z1048901
    Klíčová slova: transform photocurrent spectroscopy * electron-paramagnetic-resonance
    Kód oboru RIV: BG - Jaderná, atomová a mol. fyzika, urychlovače
    Impakt faktor: 0.950, rok: 2003

    Raman scattering, X-ray photoemission spectroscopy (XPS), Fourier transform photocurrent spectroscopy (FTPS), Rutherford backscattering (RBS) and electron paramagnetic resonance (EPR) method have been used for characterization of diamond layers deposited by microwave plasma enhanced chemical vapor deposition (MWPECVD). As substrates, thick silicon wafers pretreated by the mechanical seeding have been used, surrounded by the molybdenum ring. Here we report how this configuration can lead to the Mo contamination of diamond layers (similar effect to the well known contamination of diamond by Si) and we study the optical spectra related to the presence of molybdenum and other impurities over the bulk of deposited layers. Mo contamination was confirmed by XPS measurements, but we were not able to detect it by RBS and EPR

    Ramanův rozptyl, spektroskopie fotoemise X-paprsků(XPS), Fourierova transformace ve spektroskopii fotoproudů (FTPS), Rutherfordův zpětný rozptyl (RBS) a elektronová paramagnetická rezonance (EPR) jsou užity pro charakterizování diamantových vrstech, deponovaných mikrovlným plasmatem z chemických par (MVPECVD)
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0009227

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.