Počet záznamů: 1
In vitro effect of C2-C18 fatty acids salmonellas
- 1.0100603 - UZFG-Y 20043022 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
Savka, Oksana - Skřivanová, E. - Marounek, Milan
In vitro effect of C2-C18 fatty acids salmonellas.
[Účinek mastných kyselin C2 - C18 na salmonely v podmínkách in vitro.]
Folia Microbiologica. Roč. 49, č. 2 (2004), s. 199-202. ISSN 0015-5632. E-ISSN 1874-9356
Grant CEP: GA ČR GA523/02/0460
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z5045916
Klíčová slova: fatty acids
Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie
Impakt faktor: 1.034, rok: 2004
The susceptibility of Salmonella spp. to 15 fatty acids was determined in vitro in cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Caprylic acid was the only acid inhibiting glucose utilization
Zjišťovali jsme účinek 15ti mastných kyselin na růst salmonel v kulturách s glukosou. Jedinou kyselinou inhibující růst byla kyseliny kaprylová. V kulturách S.enteritidis, S. infantis S. typhimurium byla koncentrace kyseliny kaprylové snižující utilizaci glukosy na 1/2 v rozmezí 0,75 - 1,17 g/l. Při pH 5,2 - 5,3 klesl účinkem kyseliny kaprylové počet živých buněk pod mez detekce, při pH 6,3 - 6,6 několik % buněk přežilo
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0008101
Počet záznamů: 1