Počet záznamů: 1  

Probabilistic partial knowledge handling

  1. 1.
    0098606 - ÚTIA 2008 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Jiroušek, Radim
    Probabilistic partial knowledge handling.
    [Pravděpodobnostní metody práce s částečnými znalostmi.]
    International Journal of Approximate Reasoning. Roč. 47, č. 3 (2008), s. 359-367. ISSN 0888-613X. E-ISSN 1873-4731
    Grant CEP: GA MŠMT(CZ) 1M0572; GA AV ČR IAA2075302
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10750506
    Klíčová slova: Knowledge representation * Bayesian network * Operator of composition * Consistence
    Kód oboru RIV: IN - Informatika
    Impakt faktor: 1.708, rok: 2008

    The paper is a short review and comparison of two probabilistic models for uncertain knowledge representation: Bayesian networks and compositional models. These two approaches were chosen because they represent the same class of distributions and because they are typical representatives of the approaches using conditional (for Bayesian networks) and unconditional (for compositional models) distributions as basic building blocks for model construction. The comparison is made from the viewpoint of partial knowledge processing, in particular. Here we have in mind not only their capability to create global models from systems of pieces of local knowledge but most of all their efficiency to infer new pieces of local knowledge, different from those forming a generating (input) system.

    Publikace je krátkým přehledem a srovnáním dvou pravděpodobnostních přístupů k reprezentaci znalostí: bayesovských sítí a kompozicionálních modelů. Tyto modely byly zvoleny jedna proto, že reprezentují stejnou třídu distribucí, dále pak proto, že jsou typickými představiteli přístupů používajících podmíněnou (bayesovské sítě) či nepodmíněnou (kompozicionální modely) distribuci jako základní stavební kámen modelu. Porovnání je provedeno především z hlediska zpracování částečných znalostí.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0157471

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.