Počet záznamů: 1  

Sol-Gel Processing and optical properties of Eu3.sup.+./sup. ZnxTiyOz nanostructures

  1. 1.
    0096969 - ÚFE 2008 FR eng A - Abstrakt
    Mrázek, Jan - Spanhel, L. - Matějec, Vlastimil - Chadeyron, G.
    Sol-Gel Processing and optical properties of Eu3+ ZnxTiyOz nanostructures.
    [Sol-Gel příprava a optické vlastnosti Eu3+ ZnxTiyOz nanostruktur.]
    6eme Journée Sol-Gel Rhone-Alpes. Vol. Session III. Clermont-Ferrand: Pole Optique Rhone-Alpes, 2007. ---.
    [Journée Sol-Gel Rhone-Alpes /6./. 13.12.2007, Clairmont-Ferrand]
    Grant CEP: GA ČR GA102/05/0956; GA ČR GA102/06/1851; GA ČR(CZ) GA102/05/0948
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20670512
    Klíčová slova: materials science * rare earth compounds * optical properties
    Kód oboru RIV: JA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika

    The article deals with the preparation of novel nanostructurated materials based on zinc oxide and titanium dioxide which are doped with europium ions. In the form of powders and thin films. The materials were prepared from zinc oxyacetate clussters, titanium alkoxides and europium salts. The powders were characterised by thermal analysis, x-ray diffraction and by photoluminiscence measurements. The films were measured by spectral ellipsometry. Optical measurements show matrix effects on spectra of Eu ions.

    Příspěvek se zabývá přípravou nových nanostrukturovaných materiálů na základě oxidů zinečnatého a titaničitého dopovaných ionty europia ve formě prášků a tenkých filmů. Tyto materiály byly připraveny na základě oxyatetátových klasterů zinku, alkoxidu titanu a solí europia: Prášky byly charakterizovány termickou analýzou, difraktometricky a měřením luminiscence. Pro charakterizaci filmů byla použita spektrální elipsometrie. Optická měření ukázala vliv nanostrukturované matrice na spektra Eu iontů
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0156214

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.