Počet záznamů: 1  

On the Correlation Between Free Volume and Viscosity of Polysulphone Melt Viscosity

  1. 1.
    0096619 - ÚH 2008 RIV DK eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Sedláček, T. - Polášková, M. - Pivokonský, Radek - Filip, Petr - Sáha, P.
    On the Correlation Between Free Volume and Viscosity of Polysulphone Melt Viscosity.
    [Ke korelaci mezi volným objemem a viskozitou polysulfonové taveniny.]
    PPS07 EA: Europe/Africa Regional Meeting 2007. Copenhagen: Hexagon Holding ApS, 2007, s. 1-8. ISBN 87-89753-56-9.
    [PPS07 EA: Europe/Africa Regional Meeting 2007. Gothenburg (SE), 28.08.2007-30.08.2007]
    Grant CEP: GA AV ČR KJB208100702
    Grant ostatní: GA MPO(CZ) 2A-1TP1/126
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20600510
    Klíčová slova: Free volume * viscosity
    Kód oboru RIV: BK - Mechanika tekutin

    Temperature dependent viscosity curves and pressure–volume–temperature (PVT) data were interconnected in order to estimate pressure effect on flow behavior of polysulphone melt. Shear viscosity measurements at three temperatures were carried out using capillary rheometer. Temperature influence on rheological behavior was evaluated via the Carreau-Yasuda model. PVT data at selected pressures from 15 to 200 MPa were determined in the wide temperature range covering the viscosity data. From PVT diagrams free volume parameter was calculated through the Simha–Somcynsky equation of state (SSeos). A recently proposed modification of interrelation between viscosity and the dependencies of SSeos free volume parameter was used for estimation of shear viscosity pressure dependency. Determination of pressure effect on polysulphone melt viscosity using modified capillary rheometer confirmed applicability of the viscosity and free volume behavior interconnection.

    Pomocí teplotně závislé viskozitní křivky a PVT diagramů byl zkoumán vliv tlaku na tokové chování polysulphone taveniny.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0155945

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.