Počet záznamů: 1  

Study of thermomagnetic behavior, phase composition and structure parametres of nanocrystalline Nd4.5Fe77B18.5 alloy

  1. 1.
    0096539 - ÚFM 2008 RIV BA eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Grujić, A. - Stajić-Trošić, J. - Talijan, N. - Ćosović, V. - Žák, Tomáš
    Study of thermomagnetic behavior, phase composition and structure parametres of nanocrystalline Nd4.5Fe77B18.5 alloy.
    [Studium termomagnetického chování, fázového složení a strukturních parametrů nanokrystalické slitiny Nd4.5Fe77B18.5.]
    Trends in the development of machinery and associated technology. Zenica: University of Zenica, 2007 - (Ekinović, S.; Yalcin, S.; Calvet, J.), s. 227-230
    [Trends in the development of machinery and associated technology. Hammamet (TN), 05.09.2007-09.09.2007]
    Grant CEP: GA MŠMT 1M0512
    Grant ostatní: Ministry of science of the republic of Serbia(CS) OI 142035B
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20410507
    Klíčová slova: nanocrystalline * thermomagnetic measurement * XRD analysis
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus

    The influence of phase composition and structure parameters on the magnetic properties of rapidly quenched nanocrystalline Nd-low Nd-Fe-B alloy was studied. Thermomagnetic behavior of Nd4.5Fe77B18.5 alloy was observed by measurement of thermomagnetic curves (TM) in temperature interval 20-800 °C. Phase composition and crystallite size of the investigated alloy in optimized magnetic state and after TM were determined using X-ray diffraction (XRD) method. The determined mean grain size in optimal magnetic state, both by XRD and TEM analysis was below 30 nm, and the nanocomposite structure consisted of Fe3B/Nd2Fe14B and partly of α-Fe. Based on determined increase of the amount of main decomposition product a-Fe and presence of Nd203 and number of different Fe-B phases as well as increase of mean grain size after the TM, it can be assumed that these are the main reasons for the quality loss of hard magnetic properties.

    Byl studován vliv fázového složení a strukturních parametrů na magnetické vlastnosti rychle chlazené nanokrystalické slitiny Nd-Fe-B s nízkým obsahem Nd. Rovněž bylo sledováno termomagnetické chování slitiny Nd4.5Fe77B18.5 měřením termomagnetických křivek (TM) v teplotním intervalu 20-800 °C. Fázové složení a velikost krystalitů zkoumané slitiny v magneticky optimálním stavu a po TM měření bylo stanoveno s použitím metody rentgenové difrakce (XRD). Střední velikost zrna v magneticky optimálním stavu stanovená metodami XRD a TEM byla pod 30 nm a nanokompozitní struktura obsahovala kromě Fe3B/Nd2Fe14B částečně i α-Fe. Podle závislosti na zjištěném nárůstu množství hlavního produktu dekompozice α –Fe, přítomnosti Nd203 a počtu různých Fe-B fází a také podle růstu velikosti zrna po TM měření je možné předpokládat, že právě to jsou hlavní důvody ztráty úrovně vlastností magneticky tvrdého materiálu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0155884

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.