Počet záznamů: 1  

Apatite fission track implications for timing of hydrothermal fluid flow in Tertiary volcanics of the Bohemian Massif

  1. 1.
    0094298 - GLÚ 2008 RIV JP eng J - Článek v odborném periodiku
    Filip, Jiří - Ulrych, Jaromír - Adamovič, Jiří - Balogh, K.
    Apatite fission track implications for timing of hydrothermal fluid flow in Tertiary volcanics of the Bohemian Massif.
    [Využití metody fission track při datování aktivity hydrotermálních fluid v terciérních vulkanitech Českého masívu.]
    Journal of Geosciences. Roč. 52, 3-4 (2007), s. 211-220. ISSN 0449-2560
    Grant CEP: GA AV ČR IAA3013403
    Grant ostatní: OTKA(HU) T060965; OTKA(HU) M41434
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30130516
    Klíčová slova: Bohemian Massif * fission tracks * apatite * K-Ar dating * volcanic rocks * thermal events * stress field
    Kód oboru RIV: DB - Geologie a mineralogie

    Late Cretaceous to Palaeogene subvolcanic/volcanic rocks from the Bohemian Massif were subjected to apatite fission track (AFT) and K-Ar dating. The apatites from these rocks are believed to have re-entered the total annealing zone during episodes of hydrothermal fluid activation along major faults and dyke contacts. The presence of two such thermal disturbances can be inferred from the available data in the Late Oligocene (28 to 26 Ma) and the Early Miocene (20 to 16 Ma) times.

    Pro soubor svrchnokřídových až paleogénních subvulkanitů a vulkanitů Českého masivu bylo provedeno datování fission track na apatitech (AFT) a K-Ar datování. Na základě získaných výsledků lze soudit, že apatity z těchto hornin znovu vstoupily do zóny úplného vyžíhání během epizod aktivace hydrotermálních fluid podél hlavních zlomových pásem a žilných kontaktů. Z dostupných dat lze usuzovat na dvě takové události: ve svrchním oligocénu (28 až 26 Ma) a ve spodním miocénu (20 až 16 Ma).
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0154136

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.