Počet záznamů: 1  

Crack initiation criteria for singular stress concentrations. Part II: Stability of sharp and bi-material notches

  1. 1.
    0094115 - ÚFM 2008 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Klusák, Jan - Knésl, Zdeněk - Náhlík, Luboš
    Crack initiation criteria for singular stress concentrations. Part II: Stability of sharp and bi-material notches.
    [Kritéria iniciace trhlin ze singulárních koncentrátorů napětí. Část II: Stabilita ostrých a bi-materiálových vrubů.]
    Engineering Mechanics. Roč. 14, č. 5 (2007), s. 409-422. ISSN 1802-1484
    Grant CEP: GA ČR GA101/05/0227; GA ČR(CZ) GA101/05/0320
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20410507
    Klíčová slova: fracture mechanics * sharp notch * bi-material notch * stability criteria * crack initiation * singular stress concentrator
    Kód oboru RIV: JL - Únava materiálu a lomová mechanika

    The usual approach in assessing the stability of general singular stress concentrators developed and presented in the first part of this contribution is applied to configurations corresponding to bi-material notches. Two stability criteria based on the knowledge of the tangential stress and the strain energy density factor distribution in the vicinity of the bi-material notch are formulated. The critical stress for crack initiation and the initial crack propagation direction are calculated as a function of the geometry and material properties of the bi-material notch.

    Přístup k posouzení stability obecných singulárních koncentrátorů napětí prezentovaný v části I tohoto příspěvku je zde aplikován na konfiguraci odpovídající bi-materiálovým vrubům. V příspěvku jsou formulována dvě kritéria stability založená na znalosti tangenciálního napětí a faktoru hustoty deformační energie v okolí bi-materiálového vrubu. Kritické napětí nutné pro iniciaci trhliny i směr iniciace trhliny jsou odvozeny jako funkce geometrie a materiálových vlastností bi-materiálového vrubu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0153986

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.