Počet záznamů: 1  

Optické monitorovanie kyslíka a glukózy v priebehu fermentačného procesu v bioreaktore.

  1. 1.
    0091176 - UCHP-M 20070124 RIV SK slo C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Bolyó, Juraj - Kuncová, Gabriela
    Optické monitorovanie kyslíka a glukózy v priebehu fermentačného procesu v bioreaktore.
    [The Optical Monitoring of Oxygen and Glucose during Fermentation in the Bioreactor.]
    Zborník prednáškových a posterových príspevkov.. Bratislava: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technologie, 2007 - (Staruch, L.; Morávková, H., H.), s. 81-88. ISBN 978-80-227-2628-3.
    [Medzinárodná konferencia o analytických metódach v potravinárstve, v súlade s harmonizáciou legislatívy EU Laboralim 2007 /16./. Banská Bystrica (SK), 07.02.2007-08.02.2007]
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA104/05/2637; GA ČR(CZ) GA203/06/1244; GA MŠMT OC 121
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40720504
    Klíčová slova: glucose optical sensor * oxygen optical sensor
    Kód oboru RIV: CC - Organická chemie

    MATINOES optický senzor na detekci kyslíku a glukosy bol použitý v priebehu fermentácie kvasinok S. cerevisiae DBM 60 a baktérií konsorcia NEM. Citlivosť a koncentračná škála senzorov závisela od struktury rutheniového komplexa. Po fermentácii, SEM mikroskopie citlivých vrstiev ukázala prítomnosť buniek na povrchu a vo vnitre, no odozva glukosového senzora bola stabilná v priebehu 6ti dennej fermentácie kvasinok. Signal MATINOES kyslíkového senzora súuhlasil s meraním na Clarkovej elektrodě po čas celé fermentácie konsorcia baktérii NEM.

    MATINOES optical sensors of oxygen and glucose were applied during fermentation of S. cerevisiae DBM 60 and bacterial consortium NEM. A sensitivities and concentration ranges of sensors were influenced by structure of ruthenium complex. After fermentation, SEM of sensitive films revealed cells growth on theirs surface and inside but the response of glucose sensor was stable during 6 days of yeast fermentation. The signal of MATINOES oxygen sensor agreed with measurement of Clark electrode during full time of NEM fermentation.

    MATINOES optický senzor na detekci kyslíku a glukosy byl použit během fermentace kvasinek S. cerevisiae DBM 60 a baktérií konsorcia NEM. Citlivost a koncentrační škála senzorů závisela na struktuře rutheniového komplexu. Po fermentaci, SEM mikroskopie citlivých vrstev ukázala přítomnost buněk na povrchu a ve vnitřku, ale odezva glukosového senzoru byla stabilní během 6ti denní fermentace kvasinek. Signál MATINOES kyslíkového senzoru souhlasil s měřením na Clarkově elektrodě během celé fermentace konsorcia baktérii NEM.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0151834

     
     

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.