Počet záznamů: 1  

Classical nucleation theory for pure water below 240 K

  1. 1.
    0087222 - ÚT 2008 RIV AT eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Němec, Tomáš - Maršík, František - Hrubý, Jan
    Classical nucleation theory for pure water below 240 K.
    [Klasická nukleační teorie pro vodu při teplotách pod 240 K.]
    European Aerosol Conference 2007. Salzburg: Universität Salzburg, 2007, T06A006-T06A006.
    [European Aerosol Conference 2007. Salzburg (AT), 09.09.2007-14.09.2007]
    Grant CEP: GA AV ČR KJB400760701; GA MŠMT 1P04LA214
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20760514
    Klíčová slova: classical nucleation theory * solid nuclei * ice surface tension
    Kód oboru RIV: BJ - Termodynamika
    http://www.gaef.de/EAC2007

    Nucleation processes in pure water are investigated from the point of view of the Classical Nucleation Theory (CNT). The significant discrepancies between the nucleation rates predicted by the CNT and the experimentally measured nucleation rates can be removed by theoretically allowing the nuclei to form as solid clusters. The resulting nucleation rates differ in less than one order of magnitude from the available experimental data in the temperature range 200 -- 260 K. A line is found in the saturation-temperature plane that separates the region of gas-to-liquid from the gas-to-solid nucleation.

    Nukleační děje v čisté vodní páře zkoumáme z pohledu klasické nukleační teorie. Značné rozdíly mezi nukleačními rychlostmi měřenými experimentálně a předpovězenými klasickou nukleační teorií se dají napravit tím, že teoreticky necháme vytvořit pevná (ledová) nukleační jádra. Rozdíl mezi teorií a experimentem je pak menší než jeden řád v nukleační rychlosti. Dále jsme našli křivku závislosti přeycení páry na teplotě, která odděluje oblast nukleace kapiček od oblasti nukleace pevných nukleačních jader.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0149123

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.