Počet záznamů: 1  

Evolution of Structural Changes in Nanocrystalline Alloys with Temperature

  1. 1.
    0086820 - ÚFM 2008 RIV RU eng, rus J - Článek v odborném periodiku
    Miglierini, M. - Kaňuch, T. - Pavúk, M. - Jirásková, Yvonna - Zbořil, R. - Mašláň, M. - Švec, P.
    Evolution of Structural Changes in Nanocrystalline Alloys with Temperature.
    [Strukturní změny v nanokrystalických slitinách vyvolané teplotou.]
    Physics of Metals and Metallography. Roč. 104, č. 4 (2007), s. 335-345. ISSN 0031-918X. E-ISSN 1555-6190
    Grant CEP: GA ČR GA202/05/2111
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20410507
    Klíčová slova: Mőssbauer spectroscopy * Nanocrystallization * NANOPERM
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    Impakt faktor: 0.455, rok: 2007

    Structural features of the NANOPERM-type alloys Fe91–x Mo8Cu1Bx with x=12, 15, and 17 have been investigated by Mössbauer spectroscopy and by X-ray diffraction in all the samples. Partially crystallized samples have been prepared by controlled annealing of the original precursors for one hour at temperatures ranging from 330 to 650°C in a vacuum. The temperature of the onset of crystallization has been determined to be of 430, 450, and 470°C for x=12, 15, and 17, respectively. During the first step of crystallization, bcc-Fe(Mo) nanosized grains are formed. Surface features of the samples investigated have also been characterized using atomic force microscopy.

    Strukturní vlastnosti materiálu typu NANOPERM Fe91-xMo8Cu1Bx pro x=12, 15, a17 jsou studovány pomocí Mössbauerovy spektroskopie a rentgenové difrakce v původním stavu a po teplotním zpracování v rozsahu teplot 330°C až 650 °C. Po prvním stupni krystalizace je pozorován vznik bcc-Fe(Mo) nanokrystalů. Povrchové vlastnosti vzorků jsou sledovány take pomocí mikroskopie atomárních sil.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0148976

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.