Počet záznamů: 1  

Two reduction waves of oximes and imine formation in acidic media

  1. 1.
    0085403 - ÚFCH JH 2008 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Celik, H. - Ludvík, Jiří - Zuman, P.
    Two reduction waves of oximes and imine formation in acidic media.
    [Dvě redukční vlny oximů a tvorba iminů v kyselém prostředí.]
    Electrochimica acta. Roč. 51, č. 26 (2006), s. 5845-5852. ISSN 0013-4686. E-ISSN 1873-3859
    Grant CEP: GA MŠMT 1P05ME785
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40400503
    Klíčová slova: oximes * electroreduction * polarography
    Kód oboru RIV: CG - Elektrochemie
    Impakt faktor: 2.955, rok: 2006

    The separation of the two two-electron waves in acidic media in solutions of some aromatic aldoximes and ketoximes is attributed to differences between the pK(a)-values of oximes (which are smaller than about 1.0) and those of protonated forms of corresponding in-tines. Dependences of halfwave potentials on pH show that the lower limit pK(a) of imine varies from -0.25 for p-formylbenzaldehyde oxime to 2.2 for p-fluorobenzaldehyde oxime. For the benzaldehyde and acetophenone oximes bearing substituents, which have pKa higher than -1.50, a good agreement was observed for pK(a)-values obtained spectrophotometrically and pK(ox) values obtained from the change in the slope of E-1/2(1) = f(H-0) plots. Past misrepresentations of the electroreduction mechanism of protonated forms of imines is attributed to insufficiently controlled compositions of supporting electrolytes.

    Separace dvou 2-elektronových redukčních vln aromatických aldoximů a ketoximů v kyselém prostředí je způsobena rozdílem mezi pKa výchozích oximů a pKa protonované formy příslušného iminového meziproduktu. Na základě elektrochemických dat bylo zjištěno, že hodnoty pKa studovaných iminů jsou mezi -1,5 až 2,2 a tyto výsledky byly potvrzeny spektrofotometricky. Byl diskutován vliv koncentrace halogenidů v základním elektrolytu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0147935

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.