Počet záznamů: 1  

Changes in metabolism and concentration of amino acids during yeast colony development

  1. 1.
    0080810 - MBÚ 2007 RIV SIGLE HR eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Váchová, Libuše - Begany, Markéta - Kučerová, Helena - Palková, Z.
    Changes in metabolism and concentration of amino acids during yeast colony development.
    [Změny metabolismu a koncentrace aminokyselin v průběhu vývoje kvasinkových kolonií.]
    EMBO/HHMI Central European Scientists Meeting. Dubrovnik: Verlag, 2006, s. 91-91.
    [EMBO/HHMI Central European Scientists Meeting. Dubrovnik (HR), 15.06.2006-17.06.2006]
    Grant CEP: GA ČR GA204/05/0294; GA MŠMT(CZ) LC531
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50200510
    Klíčová slova: amino acids * yeast colonies
    Kód oboru RIV: EE - Mikrobiologie, virologie

    Yeast colonies use ammonia as signalling molecule. For its production import of extracellular amino acids is necessary. The ammonia production is linked to expression changes of large group of amino acid metabolic genes. These changes coincide with the appearance of some amino acid metabolic enzymes and with accumulation of Arg, Gln, Ala, Gly and Asp in the cytosol of wt colonies. In sok2 colonies, not producing ammonia, no significant changes in amino acid concentration are perceptible

    Kvasinkové kolonie užívají amoniak jako signální molekulu. Pro jeho tvorbu je nezbytný transport externích aminokyselin. Jeho tvorba je dále spojena se změnami exprese velké skupiny genů metabolismu aminokyselin. Ve stejné době se v buňkách objevují některé enzymy tohoto metabolismu a v cytosolu přechodně narůstá koncentrace Arg, Gln, Ala, Gly a Asp. V sok2 koloniích, které neprodukují amoniak, k nárůstu nedochází
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0144870

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.