Počet záznamů: 1  

Způsob přípravy sferoidního karbidu boru

  1. 1.
    0078404 - ÚFP 2011 RIV CZ cze P - Patentový dokument
    Brožek, Vlastimil - Ctibor, Pavel
    Způsob přípravy sferoidního karbidu boru.
    [Method of preparation of spheroidal boron carbide.]
    Praha: Úřad průmyslového vlastnictví, 2006. Vlastník: Ustav fyziky plazmatu AV CR. Datum podání přihlášky: 29.12.2003. Datum udělení patentu: 03.04.2006. 3 s. Číslo patentu: 296678
    Grant CEP: GA ČR GA104/01/0149
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z20430508
    Klíčová slova: Boron carbide * spheroidization * plasma spraying * boron aducts
    Kód oboru RIV: JH - Keramika, žáruvzdorné materiály a skla
    http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/296/296678.pdf

    Způsob přípravy sferoidního karbidu boru spočívající v tom, že práškový prekurzor tvořený adukty kyseliny borité, močoviny a uhlíkaté sloučeniny je přiváděn do proudu plazmatu za podmínek zabraňujících oxidaci produktu. Letící práškový produkt se zahřeje na teplotu nejméně 2450°C, vzniklé kapky kapalného karbidu boru se zachytí do sběrné nádoby s kapalným dusíkem a prudce ochladí. Jako uhlíkatá sloučenina se používá organický monosacharid. Prekurzor může být fixován na povrchu nebo v pórech inertního práškového nosiče, případně vyžíhán na teplotu dehydratace monosacharidu.

    The method of preparation of spheroidal boron carbide consists in feeding a precursor, composed of boric acid aducts, carbamide and carbon compound, into a plasma jet, under conditions inhibiting the product oxidation. The flying powder product is heated above 2450 C, the resulting boron carbide droplets are captured in liquid nitrogen, where they are rapidly quenched. Organic monosacharide is used as the carbon compound. The precursor can be fixed on the surface or in the pores of an inert powder carrier, or annealed to the temperature of monosacharide dehydration.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0143552

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.