Počet záznamů: 1  

The Neutral Outflowing Disks of Some Magellanic Cloud B[e] Supergiants

  1. 1.
    0048394 - ASÚ 2007 RIV US eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Kraus, Michaela - Borges Fernandes, M. - Andrade Pilling, D. - de Araújo, F. X.
    The Neutral Outflowing Disks of Some Magellanic Cloud B[e] Supergiants.
    [Neutrální odplouvající disky některých B[e] veleobrů z Magellanových mračen.]
    Stars With the B[e] Phenomenon. San Francisco: Astronomical Society of the Pacific, 2006 - (Kraus, M.; Miroshnichenko, A.), s. 163-166. ASP Conference Series, 355. ISBN 978-1-583812-23-5.
    [Stars With the B[e] Phenomenon. Vlieland (NL), 10.07.2005-16.07.2005]
    Grant CEP: GA ČR GA205/04/1267
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10030501
    Klíčová slova: line profiles * B[e] stars * magellanic clouds
    Kód oboru RIV: BN - Astronomie a nebeská mechanika, astrofyzika

    We report on the detection of [OI] emission lines in the high-resolution optical spectra of several Magellanic Cloud (MC) B[e] supergiants, which we took with FEROS at the ESO 1.52m telescope in La Silla (Chile). In addition, we model the [OI] line luminosities and show that the best location for the neutral oxygen material is the outflowing disk. In order to reproduce the observed line luminosities, we conclude that thedisks must be neutral already very close to the stellar surface.

    Podáváme zprávu o detekci emisních čar [OI] ve vysokodisperzních optických spektrech několika B[e] veleobrů z Magellanových mračen, která jsme pořídili spektrografem FEROS na ESO 1.52m dalekohledu v La Silla (Chile). Navíc modelujeme zářivosti čar [OI] a ukazujeme, že nejlepší umístění neutrálního kyslíku for je v odplouvajícím disku. Abychom reprodukovali pozorované zářivosti čar, docházíme k závěru, že disky musí být neutrální již velmi blízko hvězdného povrchu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0139043

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.