Počet záznamů: 1  

The effect of the Holling type II functional response on apparent competition

  1. 1.
    0044031 - BC 2007 RIV US eng J - Článek v odborném periodiku
    Křivan, Vlastimil - Eisner, Jan
    The effect of the Holling type II functional response on apparent competition.
    [Vliv Hollingovy funkční odpovědi typu II na koexistenci dvou kompetujících si populací.]
    Theoretical Population Biology. Roč. 70, č. 4, (2006), s. 421-430. ISSN 0040-5809. E-ISSN 1096-0325
    Grant CEP: GA AV ČR(CZ) IAA100070601
    Grant ostatní: Center funded by NSF(US) DEB-0072909
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50070508
    Klíčová slova: apparent competition * optimal foraging * the ideal free distribution
    Kód oboru RIV: EH - Ekologie - společenstva
    Impakt faktor: 2.491, rok: 2006

    This article analyzes the classical apparent competition community module with the Holling type II functional response. Two types of resource regulation (top-down vs. bottom-up) and two types of consumer behaviors (fixed preferences for resources vs. adaptive consumers) are considered. When resources grow exponentially and consumers are inflexible foragers, one resource is always outcompeted. Density dependence relaxes competition so that resources coexist. As multiple attractors (either equilibria or limit cycles) exist, community composition depend on initial population densities. When consumers forage adaptively species persistence occurs for a much larger set of parameter values and population dynamics will be chaotic.

    Tento článek podrobně analyzuje bifurkace v potravní síti skládající se z konzumenta a dvou typů potravy. Uvažují se dva případy: Potravní preference konsumenta jsou pevné, nebo tyto preference jsou adaptivní a jsou popsány pomocí modelu optimálního výběru potravy. Analýza ukazuje, že v případě pevných preferencí je v systému více bodových nebo periodických atraktorů. Optimální výběr potravy vede k chaotickému chování trajektorií.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0136905

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.