Počet záznamů: 1
In vitro anti-microbial activity of extracts from the callus cultures of some Nigella species
- 1.0040431 - ÚOCHB 2007 RIV SK eng J - Článek v odborném periodiku
Landa, P. - Maršík, Petr - Vaněk, Tomáš - Rada, V. - Kokoška, L.
In vitro anti-microbial activity of extracts from the callus cultures of some Nigella species.
[In vitro antimikrobiální aktivita extraktů z kalusových kultur některých druhů rodu Nigella.]
Biologia. Roč. 61, č. 3 (2006), s. 285-288. ISSN 0006-3088. E-ISSN 1336-9563
Grant CEP: GA ČR(CZ) GA525/02/0257; GA MŠMT(CZ) 1P04OC926.001
Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40550506
Klíčová slova: Nigella * callus culture * antimicrobial activity
Kód oboru RIV: CC - Organická chemie
Impakt faktor: 0.213, rok: 2006
Crude methanol extracts from callus cultures of Nigella arvensis, N. damascena, N. hispanica, N. integrifolia, and N. sativa exhibited significant anti-microbial activity, especially against Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis. The callus culture of N. hispanica was the most effective against the microorganisms used in this study.
U sumárních metanolových extraktů z kalusových kultur druhů Nigella arvensis, N. damascena, N. hispanica, N. integrifolia, a N. sativa byla zjištěna výrazná antimikrobiální aktivita, zvláště proti druhům Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. Nejvyšší účinnost proti testovaným mikroorganismům měla kalusová kultura druhu N. hispanica.
Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0134152
Počet záznamů: 1