Počet záznamů: 1  

Využití elektrochemie ke studiu lidského metabolismu sirných sloučenin

  1. 1.
    0032550 - ÚFCH JH 2007 RIV CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Navrátil, Tomáš - Petr, M. - Šenholdová, Z. - Přistoupilová, K. - Přistoupil, T. I. - Heyrovský, Michael - Pelclová, D. - Kohlíková, E.
    Využití elektrochemie ke studiu lidského metabolismu sirných sloučenin.
    [The use of electrochemistry for the study of human metabolism of sulfur-containing compounds.]
    Sborník přednášek z XXVI. mezinárodního odborného semináře. Praha: Česká společnost chemická, 2006 - (Barek, J.; Navrátil, T.), s. 62-67. ISBN 80-86238-98-9.
    [Moderní elektrochemické metody /26./. Jetřichovice (CZ), 09.05.2006-12.05.2006]
    Grant CEP: GA MPO 1H-PK/42; GA MZd NR8107
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40400503
    Klíčová slova: creatine * creatinine * thiodiglycolic acid * voltammetry
    Kód oboru RIV: CG - Elektrochemie

    Příspěvek se zabývá vysvětlením metabolismu suplementovaného kreatinu v lidském organismu. Tento proces se liší od metabolismu přirozeně vytvořeného kreatinu, který je vylučován ve formě kreatininu. Exogenní kreatin vyvolává zvýšenou tvorbu bílkovin, nárůst tělesné hmoty, intracelulární tekutiny; od 4 do 6 hodin po suplementaci kreatinem vzrůstá prudce hladina kyseliny thiodiglykolové a pH moči-jejich hladiny poté opět prudce klesají na původní hodnoty.

    The contribution deals with explanation of metabolism of supplemented creatine in human organism. This process differs from metabolism of natural endogenous creatine, which is excreted in form of creatinine. Exogenous creatine induces increase of peptide formation, of body mass, and of intracellular fluid; from 4 to 6 hours after creatine supplementation the level of thiodiglycolic acid and pH in urine rapidly increase, both of them then decrease rapidly to the original values.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0133015

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.