Počet záznamů: 1  

Struktural properties of ferroelectric liquid crystals with 2-alkoxypropionate chiral group by x-ray diffraction

  1. 1.
    0031635 - FZÚ 2006 RIV CS eng J - Článek v odborném periodiku
    Obadovič, D. Ž. - Garič, M. - Vajda, A. - Bubnov, Alexej - Kašpar, Miroslav - Hamplová, Věra
    Struktural properties of ferroelectric liquid crystals with 2-alkoxypropionate chiral group by x-ray diffraction.
    [Strukturní vlastnosti feroelektrických kapalných krystalů s 2-alkoxypropionátovou chirální skupinou - studium pomocí roentgenové difrakce.]
    Journal of Research in Physics. Roč. 30, č. 1 (2004), s. 19-25. ISSN 1450-7404
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GP202/03/P011; GA ČR(CZ) GA202/02/0840
    Grant ostatní: EU(XE) COST D14 WG15; HU(HU) OTKA T032667
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z1010914
    Klíčová slova: ferroelectric liquid crystals * phase transition * x-ray diffraction * molecular parameters
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus

    The structural properties of the non-substituted ferroelectric crystals with 2-alkoxypropionate chiral group with one chiral centre are studied by Differential Scanning Calorimetry (DSC) and optical microscopy. Using detailed structural investigation by x-ray diffraction method on non-oriented samples, a low temperature crystalline SmX phase was identified as the hexatic SmB phase. Temperature dependence of the layer spacing is presented.

    Strukturní vlastnosti nesubstituovaných feroelektrických kapalných krystaů s 2-alkoxypropionátovou chirální skupinou, které mají jedno chirální centrum, byly studovány pomocí diferenční skenovací kalorimetrie (DSC) a optické mikroskopie. Pomocí roentgenové difrakční spektroskopie na neorientovaných vzorcích byla identifikována nízkoteplotní fáze SmX jako hexatická SmB fáze. Jsou ukázány teplotní závislosti tloušťky smektické vrstvy.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0132311

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.