Počet záznamů: 1  

Structure and mechanical properties of poly(L-lactide)/layered silicate nanocomposites

  1. 1.
    0031633 - ÚMCH 2006 RIV GB eng J - Článek v odborném periodiku
    Kubies, Dana - Ščudla, Jaroslav - Puffr, Rudolf - Sikora, Antonín - Baldrian, Josef - Kovářová, Jana - Šlouf, Miroslav - Rypáček, František
    Structure and mechanical properties of poly(L-lactide)/layered silicate nanocomposites.
    [Struktura a mechanické vlastnosti nanokompozitů vrstevnatých silikátů a poly(L-laktidu).]
    European Polymer Journal. Roč. 42, č. 4 (2006), s. 888-899. ISSN 0014-3057. E-ISSN 1873-1945
    Grant CEP: GA AV ČR KJB4050309
    Klíčová slova: nanocomposite * montmorillonite * PLLA
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie
    Impakt faktor: 2.113, rok: 2006

    Poly(.epsilon.-caprolactone) (PCL) masterbatches with the intercalated and the exfoliated morphology were prepared by ring opening polymerization of .epsilon.-caprolactone in the presence of organomodified montmorillonite (MMT) Cloisite 30B. Poly(l-lactide) (PLLA) nanocomposites with Cloisite 30B or PCL masterbatches were prepared by melt blending. The effects of the silicate type, MMT content and the nanocomposite morphology on thermal and mechanical properties of PLLA nanocomposites were examined.

    Silikátové koncentráty poly(.epsilon.-kaprolaktonu) (PCL) s interkalovanou a exfoliovanou morfologií byly připraveny polymerizací otevřením kruhu monomeru .epsilon.-kaprolaktonu v přítomnosti organicky modifikovaného montmorillonitu (MMT) Cloisitu 30B. Nanokompozity poly(L-laktidu) (PLLA) s Cloisitem 30B nebo PCL koncentráty byly připraveny mícháním v tavenině. Byl studován vliv typu a obsahu silikátu a morfologie nanokompozitů na mechanické a termální vlastnosti PLLA nanokompozitů. Očekávaný ztužující efekt MMT byl nízký kvůli nízkému aspektnímu poměru MMT částic v matrici a byl taktéž potlačen změkčujícím vlivem PCL fáze a zároveň nízkou krystalinitou PLLA.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0003543

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.