Počet záznamů: 1  

Analysis of organic colouring and binding components in colour layer of art works

  1. 1.
    0030015 - ÚACH 2006 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
    Kučková, Š. - Němec, I. - Hynek, R. - Hradilová, J. - Grygar, Tomáš
    Analysis of organic colouring and binding components in colour layer of art works.
    [Byly testovány dvě analytické metody pro analýzu organických složek barevné vrstvy uměleckých děl.]
    Analytical and Bioanalytical Chemistry. Roč. 382, č. 2 (2005), s. 275-282. ISSN 1618-2642. E-ISSN 1618-2650
    Grant CEP: GA ČR GA203/04/2091
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40320502
    Klíčová slova: proteins * binders * painting
    Kód oboru RIV: CA - Anorganická chemie
    Impakt faktor: 2.695, rok: 2005

    Two methods of analysis of organic components of colour layers of art works were tested: IR microspectroscopy of indigo, Cu-phthalocyanine, and Prussian blue, and MALDI-TOF-MS of proteinaceous binders and one protein-containing red dye. The IR spectra distortion common for smooth outer surfaces and polished cross sections of colour layer of art works was suppressed by reflectance measurement of microtome slices. The sensitivity was sufficient to identify Prussian blue in a repaint on a Gothic painting. MALDI-TOF-MS was also proposed for identification of one insect red, cochineal carmine, according to its specific protein component. The enzymatic cleavage with trypsin before MALDI-TOF-MS seems to be a very gentle and specific way of dissolution of the colour layers highly polymerised due to very long aging of medieval samples.

    Byly testovány dvě analytické metody pro analýzu organických složek barevné vrstvy uměleckých děl. Infračervená mikrospektroskopie byla použita k rozlišení Cu-ftalocyaninu, indiga a Pruské modři, MALDI-TOF MS k rozlišení různých proteinových pojiv a protein obsahujících organických barviv.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0119794

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.