Počet záznamů: 1  

Phytoplankton of the Morava river (Czech Republic, Slovakia): past and present

  1. 1.
    0027470 - BÚ 2006 RIV PL eng J - Článek v odborném periodiku
    Marvan, Petr - Heteša, Jiří - Hindák, F. - Hindáková, A.
    Phytoplankton of the Morava river (Czech Republic, Slovakia): past and present.
    [Fytoplankton řeky Moravy (Česká republika, Slovensko) v minulosti a současnosti.]
    Oceanological and Hydrobiological Studies. Roč. 33, č. 4 (2004), s. 41-60. ISSN 1730-413X. E-ISSN 1897-3191
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z6005908
    Klíčová slova: phytoplankton * Morava river * Czech Republic * Slovakia * eutrophication
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    Decrease of the amount of industrial wastes released into the Morava River in the late 1950s led to a marked increase in phytoplankton species diversity, representing so an important source of algal inoculum for the Danube just at the point where it enters the Pannonian lowland. At the same time increase abundance of phytoplankton with growing share of colonial Cyanobacteria and chlorophyll-a concentration took place up to values close to 100,000 cells per ml and 100 µg/l, respectively, as undesirable incidental phenomena associated with the improvement of water quality in terms of allochthonous organic pollution.

    Pokles objemu průmyslových odpadních vod vypouštěných do řeky Moravy v 50. letech minulého století vedl k podstatnému vzrůstu druhové diversity fytoplanktonu. Morava tak představuje významný zdroj řasového inokula pro Dunaj v místech jeho vstupu do Panonské nížiny. Průvodním jevem zlepšení kvality říční vody po stránce alochtonního organického znečištění je však i nežádoucí nárůst koncentrace chlorofylu a (až k hodnotám blízkým 100 µg/l) a abundance fytoplanktonu (až na hodnoty blízké 100 000 buněk v ml) při zvyšujícím se podílu koloniálních sinic na jeho složení.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0117570

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.