Počet záznamů: 1  

Srovnání chemického složení podkorunových a usazených srážek

  1. 1.
    0024780 - ÚFA 2006 CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Chaloupecký, Pavel - Špičková, Jitka - Fišák, Jaroslav - Skřivan, Petr
    Srovnání chemického složení podkorunových a usazených srážek.
    [Comparison of chemical composition of throughfall and deposited precipitation.]
    Hydrologie malého povodí 2005. Praha: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, 2005 - (Šír, M.), s. 133-140. ISBN 80-02-01754-4.
    [Hydrologie malého povodí 2005. Praha (CZ), 14.09.2005-15.09.2005]
    Grant CEP: GA ČR GA205/04/0060
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z30420517
    Klíčová slova: throughfall * fog water * ion concentrations * Milešovka
    Kód oboru RIV: DG - Vědy o atmosféře, meteorologie

    Od června 2004 jsou na observatoři Milešovka odebírány vzorky podkorunových srážek v bukovém a ve smrkovém porostu. Již od roku 1998 probíhají na Milešovce také odběry vody z mlhy a nízké oblačnosti. V této práci jsou porovnávány koncentrace hlavních iontů a stopových prvků v podkorunových a usazených srážkách. Koncentrace většiny hlavních iontů a stopových prvků v podkorunových srážkách ovlivňuje především objem odebraných vzorků. Nejvyšší hodnoty koncentrací sledovaných látek v podkorunových srážkách byly zjištěny v měsících září a říjen, které se vyznačovaly nejnižšími úhrny srážek. Koncentrace sledovaných látek byly v naprosté většině případů vyšší ve vzorcích podkorunových srážek pod smrkem oproti koncentracím naměřeným v bukovém porostu.Toto je patrně způsobeno větší hustotou koruny v případě smrkového porostu na Milešovce, což se projevuje menším objemem propuštěných srážek a účinnějším zachytáváním látek z ovzduší ve srovnání s bukovým porostem.V případě hlavních iontů byly nejnižší koncentrace naměřeny ve vzorcích vody z mlhy. Pro stopové prvky nebyly tyto údaje k dispozici. Ze srovnání s referenční lokalitou Lesní potok je zřejmé , že koncentrace sledovaných látek v podkorunových srážkách na Milešovce výrazně převyšují odpovídající koncentrace na lokalitě Lesní potok. Tento rozdíl je výrazně vyšší u srážek pod smrkem, což naznačuje, že je třeba brát ohled nejen na lokální kvalitu ovzduší, ale také na typ vegetace a hustotu koruny, které mohou velmi významně přispívat k výslednému chemické složení podkorunových srážek.

    Since June 2004 throughfall samples in beech and spruce vegetation have been taken at the observatory Milesovka. Ever since 1998 fog water samples have been taken there as well. In this paper are compared the concentrations of main ions and trace elements in throughfall and in deposited precipitation. The concentrations of main ions and trace elements in throughfal are primarily affected by the volume of samples. The highest concentrations of monitored sustances in throughfall were recorded in September and in October when the lowest rainfall totals were measured. The concentrations of monitored sustances were in throughfall mostly higher in spruce vegetation in comparison with beech vegetation. It is probably due to the thicker treetop in spruce vegetation on Milesovka observatory. Due to the thicker treetop a smaller volume of throughfall is let fall and the substances from ambient air are captured more effectively in comparison with beech vegetation. In the case of main ions the lowest concentrations were measured in fog water samples. For trace elements wasn´t data. From comparison with reference locality Lesni potok is obvious that concentrations of monitored sustances in throughfall on Milesovka exceed sharply concentrations in locality Lesni potok. This difference is considerably higher by spruce vegetation in comparison to beech vegetation which indicate that it is necessary take not only local air quality into account but also type of vegetation and thick of treetop which can very significantly contribute to the chemical composition of throughfall.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0115271

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.