Počet záznamů: 1  

Influence of the curvature on the water structure in the headgroup region of phospholipid bilayer studied by the solvent relaxation technique

  1. 1.
    0024036 - ÚFCH JH 2006 RIV IE eng J - Článek v odborném periodiku
    Sýkora, Jan - Jurkiewicz, P. - Epand, R. M. - Kraayenhof, R. - Langner, M. - Hof, Martin
    Influence of the curvature on the water structure in the headgroup region of phospholipid bilayer studied by the solvent relaxation technique.
    [Vliv zakřivení na struktuře vody ve fosfolipidové dvouvrstvě studovaný metodou uvolnění rozpouštědla.]
    Chemistry and Physics of Lipids. Roč. 135, č. 2 (2005), s. 213-221. ISSN 0009-3084. E-ISSN 1873-2941
    Grant CEP: GA AV ČR IAA400400503; GA ČR GA203/05/2308
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z40400503
    Klíčová slova: patman * prodan * coumarin * bound water
    Kód oboru RIV: CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Impakt faktor: 2.351, rok: 2005

    Solvent relaxation (SR) in 1,2-dioleoyl-palmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DOPC) unilamellar vesicles of different size was probed by 6-hexadecanoyl-2-(((2-(trimethylammonium)ethyl)methyl)amino)naphthalene chloride (Patman), 6-propionyl-2-dimethylaminonaphthalene (Prodan) and 4-[(n-dodecylthio)methyl]-7-(NN-dimethylamino)-coumarin (DTMAC). Patman probes the amount and mobility of the bound water molecules located at the carbonyl region of the bilayer. Membrane curvature significantly accelerates the solvent relaxation process, but does not influence the total Stokes shift, showing that membrane curvature increases the mobility, without affecting the amount of water molecules present in the headgroup region. This pattern was also verified for other phosphatidylcholines.

    V této práci byl studován vliv zakřivení na struktuře vody ve fosfolipidové dvouvrstvě studovaný metodou uvolnění rozpouštědla.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0114645


     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.