Počet záznamů: 1  

Effects of .gamma.-irradiation on rheological properties of ultra-high molecular weight polyethylene melts

  1. 1.
    0000956 - ÚMCH 2006 RIV CZ eng C - Konferenční příspěvek (zahraniční konf.)
    Mikešová, Jana - Nevoralová, Martina
    Effects of .gamma.-irradiation on rheological properties of ultra-high molecular weight polyethylene melts.
    [Vliv .gamma.-záření na reologické vlastnosti tavenin ultravysokomolekulárního polyethylenu.]
    Novel trends in rheology. Zlín: Tomas Bata University, 2005 - (Zatloukal M.; Honková N.), s. 75-80. ISBN 80-7318-303-X.
    [Novel Trends in Rheology. Zlín (CZ), 09.06.2005-10.06.2005]
    Grant CEP: GA ČR GA106/04/1118
    Klíčová slova: rheology * UHMWPE
    Kód oboru RIV: CD - Makromolekulární chemie

    Ultra-high molecular weight polyethylene is widely used as material in orthopaedic implants. Melt rheology was used to evaluate the result of simultaneous crosslinking and chain scission process in the polymer, .gamma.-irradiated in the solid state. The predominant mechanism in the process was strongly influenced by irradiation dose and dose-rate. An important result was obtained for the polymer irradiated with the sterilization dose 25 kGy and stored in nitrogen when no significant degradation of the polymer was observed.

    Klinické problémy pacientů způsobené částicemi ultravysokomolekulárního polyethylenu uvolněnými do organismu z kloubních implantátů, vyvolaly zájem o radiační síťování tohoto polymeru. V polymeru po ozáření dochází jak k síťování tak i degradaci. Převahu jednoho z procesů je možné pozorovat meřením reologických vlastností taveniny polymeru. Testovány byly vlivy různých dávek záření a rychhostí ozařování. Důležitým závěrem práce bylo zjištění, že v polymeru ozářeném sterilizační dávkou 25 kGy a uchovávaném v dusíkové atmosféře nebyla pozorována degradace.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0018152

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.