Počet záznamů: 1
Extraction of Antioxidants from Fresh Wine Grapes Marc.
- 1.
SYSNO ASEP 0483019 Druh ASEP C - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.) Zařazení RIV D - Článek ve sborníku Název Extraction of Antioxidants from Fresh Wine Grapes Marc. Tvůrce(i) Rousková, Milena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
Jírů, M. (CZ)
Krmela, A. (CZ)
Hanika, Jiří (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
Šolcová, Olga (UCHP-M) RID, ORCID, SAIZdroj.dok. Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology, Biotechnology and Biorefinary. - Prague : Czech Society of Industrial Chemistry, 2017 / Veselý M. ; Hrdlička Z. ; Hanika J. ; Lubojacký J. - ISSN 2336-811X - ISBN 978-80-86238-65-4 Rozsah stran s. 83-86 Poč.str. 4 s. Forma vydání Tištěná - P Akce International Conference on Chemical Technology /5./ Datum konání 10.04.2017 - 12.04.2017 Místo konání Mikulov Země CZ - Česká republika Typ akce EUR Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova fatty acids ; lipids ; concentration Vědní obor RIV CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství Obor OECD Chemical process engineering CEP TE01020080 GA TA ČR - Technologická agentura ČR Institucionální podpora UCHP-M - RVO:67985858 UT WOS 000576789400015 Anotace The study is focused on concentration of a lipid content and determination of the extractable part oriented on included fatty acids in separated phases of centrifuged wet biomass. The main attention was focused on the DHA concentration from the upper lipid layer, containing obviously concentrated proportion of fatty acids. Water fungi suspension was submitted to centrifugation with subsequent separation of individual liquid/solid fractions and extracted by two solvent systems. Dichloromethane/methanol 1/1 and 1-hexane/ethanol 2/3 was applied. Both solvent systems afforded comparable fatty acids profiles. Dominant acids C16:0 (in the range of 43-47%) and DHA C22:6n3 (43-47%) were detected. Biomass residue can be applied e. g. as an animal food supplement due to high protein content. Also level of pigments with antioxidant effect, particularly carotenoids, can be dietary significant. Pracoviště Ústav chemických procesů Kontakt Eva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227 Rok sběru 2019 Elektronická adresa http://hdl.handle.net/11104/0278446
Počet záznamů: 1