Počet záznamů: 1  

Supported lipid bilayer on nanocrystalline diamond: dual optical and field-effect sensor for membrane disruption

  1. 1.
    0328844 - FZÚ 2010 RIV DE eng J - Článek v odborném periodiku
    Ang, P.K. - Loh, K.P. - Wohland, T. - Nesládek, Miloš - Van Hove, E.
    Supported lipid bilayer on nanocrystalline diamond: dual optical and field-effect sensor for membrane disruption.
    [Lipidní dvojvrstvy na nanokrystalickém diamantu: Senzor kvality mambrány.]
    Advanced Functional Materials. Roč. 19, č. 1 (2009), s. 109-116. ISSN 1616-301X. E-ISSN 1616-3028
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10100520
    Klíčová slova: nanocrystalline diamond * biocompatibility * supported lipid bilayers * biosensors * solution gate field effect transistor
    Kód oboru RIV: BM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    Impakt faktor: 6.990, rok: 2009

    It is demonstrated that a good biomimetic model lipid membrane with dynamic fluidity can be established on optically transparent nanocrystalline diamond (OTND) with surface roughness below 10nm. Maigainin II, an antimicrobial peptide, is chosen to investigate the permeation of artificial bacterial membranes constructed on OTND. Due to the unique combination of optical transparency and highly sensitive surface conducting channel, intrinsic OTND affords the possibility of dual-mode sensing based on optical and field effect properties. This opens up new possibilities for making integrated biomolecule–semiconductor microdevices, or sensors where the binding of biomolecules can be tracked using confocal microscopy whilst the associated changes in charge density during membrane perforation can be tracked using the space charge effect in the semiconductor.

    Bylo ukázáno, že lipidní membrána může být aplikována na opticky transparentní nanodiamantovou vrstvu s povrchovou hrubostí pod 10 nm. Jde o biomolekulární polovodičové prvky.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0175049

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.