Search results
- 1.0586703 - ÚVGZ 2025 RIV GB eng J - Journal Article
Dočekalová, H. - Soural, I. - Balík, J. - Híc, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Kowalczyk, B. A. - Seriš, D. - Horák, M.
Enriching absinthe bitters with stilbenes and lignans from waste plant materials.
LWT-Food Science and Technology. Roč. 200, MAY (2024), č. článku 116170. ISSN 0023-6438. E-ISSN 1096-1127
Institutional support: RVO:86652079
Keywords : Absinthe bitters * Grapevine waste woody biomass * Lignans * Stilbenes * Waste knots
OECD category: Plant sciences, botany
Impact factor: 6, year: 2022
Method of publishing: Open access
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643824004493
Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0354139File Download Size Commentary Version Access 2024_Dočekalová...Tříska_LWT_Enriching absinthe bitters with stilbenes and lignans.pdf 2 690.2 KB Publisher’s postprint open-access - 2.0555514 - BC 2023 RIV CH eng J - Journal Article
Štefánik, M. - Bhosale, D. - Haviernik, Jan - Straková, Petra - Fojtiková, M. - Dufková, L. - Huvarová, I. - Salát, J. - Bartáček, J. - Svoboda, J. - Sedlák, M. - Růžek, Daniel - Miller, A. - Eyer, Luděk
Diphyllin Shows a Broad-Spectrum Antiviral Activity against Multiple Medically Important Enveloped RNA and DNA Viruses.
Viruses. Roč. 14, č. 2 (2022), č. článku 354. E-ISSN 1999-4915
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LTAUSA18016
Institutional support: RVO:60077344
Keywords : v-atpase inhibitor * lignans * glycosides * cells * arylnaphthalene * enveloped virus * diphyllin * cleistanthin B * vacuolar ATPase inhibitor * antiviral activity * cytotoxicity
OECD category: Microbiology
Impact factor: 4.7, year: 2022
Method of publishing: Open access
https://www.mdpi.com/1999-4915/14/2/354
Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0340396 - 3.0508109 - ÚEB 2020 RIV GB eng J - Journal Article
Zálešák, F. - Bon, D.J.Y.D. - Pospíšil, Jiří
Lignans and Neolignans: Plant secondary metabolites as a reservoir of biologically active substances.
Pharmacological Research. Roč. 146, AUG (2019), č. článku 104284. ISSN 1043-6618. E-ISSN 1096-1186
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1204; GA MŠMT(CZ) LO1304; GA MŠMT(CZ) EF16_019/0000738
Institutional support: RVO:61389030
Keywords : Bioactivity * Lignans * Neolignans * Patentiflorin A * Schibitubin B * Schisanwilsonin G * Terminaloside P
OECD category: Biochemical research methods
Impact factor: 5.893, year: 2019
Method of publishing: Open access
http://dx.doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104284
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0299097File Download Size Commentary Version Access 2019_Zalesak_PHARMACOLOGICAL RESEARCH_104284.pdf 8 8 MB Other open-access - 4.0497290 - ÚVGZ 2019 RIV cze P - Patent Document
Kulichová, J. - Balík, J. - Híc, P. - Horák, M. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Houška, M. - Strohalm, J. - Novotná, P.
Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů.
[Chocolate with an increased content of natural lignans.]
2018. Owner: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta,Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů. - Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.- Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Date of the patent acceptance: 25.07.2018. Patent Number: 307453
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1415
Research Infrastructure: CzeCOS II - 90061
Institutional support: RVO:86652079
Keywords : Chocolate * natural lignans * spruce knots
OECD category: Food and beverages
https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/307/307453.pdf
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0289847 - 5.0489527 - ÚOCHB 2019 RIV GB eng J - Journal Article
Jagtap, Pratap - Císařová, I. - Jahn, Ullrich
Bioinspired total synthesis of tetrahydrofuran lignans by tandem nucleophilic addition/redox isomerization/oxidative coupling and cycloetherification reactions as key steps.
Organic & Biomolecular Chemistry. Roč. 16, č. 5 (2018), s. 750-755. ISSN 1477-0520. E-ISSN 1477-0539
R&D Projects: GA ČR GA203/09/1936
Institutional support: RVO:61388963
Keywords : isomerization * radicals * dimerization * lignans * electron transfer
OECD category: Organic chemistry
Impact factor: 3.490, year: 2018
http://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/ob/c7ob02848b
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0283922 - 6.0488158 - ÚVGZ 2019 RIV CZ cze J - Journal Article
Kulichová, J. - Balík, J. - Tříska, Jan - Šindelářová, M. - Houška, M. - Híc, P.
Lignany a jejich význam ve výživě člověka.
[Lignans and their importance in human nutrition.]
Výživa a potraviny. Roč. 2017, č. 2 (2017), s. 43-46. ISSN 1211-846X
Institutional support: RVO:86652079
Keywords : lignans * human nutrition
OECD category: Nutrition, Dietetics
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0282770 - 7.0487825 - ÚVGZ 2019 RIV CZ cze V - Research Report
Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda
Vývoj nápojů s obsahem lignanů získávaných z odpadního rostlinného materiálu (suky smrku ztepilého).
[Development of beverages containing lignans obtained from waste plant material (spruce knots).]
České Budějovice: Jihočeský vědecký park, 2017. 8 s.
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1415
Institutional support: RVO:86652079
Keywords : lignans * chromatographic methods
OECD category: Food and beverages
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0282442 - 8.0486854 - ÚVGZ 2019 RIV CZ cze M - Monography Chapter
Tříska, Jan - Balík, J. - Houška, M.
Vybrané lignany dibenzylbutanového typu jako antioxidanty a jejich využití.
[Selected dibenzylbutane-type lignans as antioxidants and their use.]
Dietární antioxidanty v praxi. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2017 - (Pešek, M.; Kimáková, T.; Gabrovská, D.), s. 89-108. ISBN 978-80-7394-681-4
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1415
Institutional support: RVO:86652079
Keywords : Lignans * biological properties * plants * food * dietary supplements
OECD category: Food and beverages
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0281559 - 9.0479264 - ÚVGZ 2018 RIV US eng J - Journal Article
Balík, J. - Híc, P. - Kulichová, J. - Novotná, P. - Tříska, Jan - Vrchotová, Naděžda - Strohalm, J. - Lefnerová, D. - Houška, M.
Musts with Increased Lignan Content Through Addition of Lignan Extracts.
Food and Bioprocess Technology. Roč. 10, č. 7 (2017), s. 1367-1373. ISSN 1935-5130. E-ISSN 1935-5149
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1415; GA MZe QJ1210258
Research Infrastructure: CzeCOS II - 90061
Institutional support: RVO:67179843
Keywords : Enrichment of must * Lignans (HMR, CONI) * Antioxidant activity * Total polyphenol content
OECD category: Food and beverages
Impact factor: 2.998, year: 2017
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0275262 - 10.0476672 - ÚOCHB 2018 CZ eng A - Abstract
Mašek, Tomáš - Presová, Gabriela - Jahn, Ullrich
Oxidative intermediate switching for the total synthesis of lignans.
Czech Chemical Society Symposium Series. Roč. 15, č. 1 (2017), s. 20-21. ISSN 2336-7202.
[Mezioborové setkání mladých biologů, biochemiků a chemiků /17./. 30.05.2017-01.06.2017, Milovy]
R&D Projects: GA ČR GA13-40188S
Institutional support: RVO:61388963
Keywords : lignans * total synthesis
Subject RIV: CC - Organic Chemistry
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0273129