Etnomuzikoložka Zita Skořepová Buch
(c) Jana Plavec
(c) Jana Plavec
RaDIO DRÁŤÁK & PODCAST ORF ČEŠI

Etnomuzikoložka Zita Skořepová

Naším hostem byla Zita Skořepová z Etnologického ústavu AV ČR, která v knize Hudební světy české Vídně. Menšina a identita v 21. století zmapovala hudebně-taneční aktivity vídeňských Čechů a Češek.

Etnomuzikoložka Zita Skořepová Buch
(c) Jana Plavec

POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR:

ORF Češi Podcast ORF SOUND
ORF Češi Podcast SPOTIFY
ORF Češi Podcast APPLE

Prostřednictvím knihy se může stát neviditelným pozorovatelem česko-vídeňských akcí a nahlédnout do uvažování vídeňských Čechů i čtenář. Materiály autorka totiž sbírala při terénním výzkumu metodou zúčastněného pozorování. V knize tak najdeme pasáže, které akce přímo popisují z pohledu návštěvníka, nebo citace z rozhovorů.
Vídeňským Čechům a jejich hudebně-tanečním aktivitám se Zita Skořepová věnovala už v disertaci. S vizí připravit knihu na toto téma nastupovala v roce 2018 do Etnologického ústavu AV ČR. „Chtěla jsem představit podoby a významy těchto aktivit u různých typů migrantů a objasnit, zda a jak moc jsou pro ně důležité vazby na původní domovinu i jak pohlížejí na svůj život v Rakousku. Pokouším se dokládat význam hudby a tance u menšin, ale obecněji i ve vztahu k identitě člověka a jeho různým – často i nelehkým – životním situacím,“ objasňuje autorka.