Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Hazard se zdravím dětí.“ Experty pobouřil návrh státu, jak zvýšit počet školních psychologů

Zájem o psychologickou péči narůstá, odborníci však chybějí. Ilustrace: Deník N
Zájem o psychologickou péči narůstá, odborníci však chybějí. Ilustrace: Deník N

Ministerstvo školství navrhuje vyřešit nedostatek školních psychologů snížením nároků na jejich kvalifikaci. Nově by tuto práci mohli dělat už studenti magisterského oboru psychologie. Podle odborníků na to ale nejsou dostatečně kompetentní a mohli by napáchat více škody než užitku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Psychické zdraví studentů středních škol se zhoršuje, ukázal například nedávný průzkum agentury GTS Alive. Podle školních psychologů patří mezi nejčastější problémy středoškoláků úzkosti, sebepoškozování, problémy v rodině a panické ataky.

„Duševní poruchy jsou u dětí a dospívajících běžné. Odhaduje se, že celosvětově má duševní onemocnění přibližně každé sedmé dítě nebo dospívající a nástup poloviny všech duševních onemocnění začíná před čtrnáctým rokem,“ říká Magdalena Lukasová, která v Národním ústavu duševního zdraví vede pracovní skupinu pro výzkum duševního zdraví dětí a adolescentů.

Dětem s jejich potížemi pomáhají mimo jiné právě školní psychologové. Problém je ale jejich nedostatek i financování. Placeni jsou totiž z evropských projektů a dotací.

Velká část škol navíc může zaměstnávat pouze jednoho psychologa, a to jen na částečný úvazek. Většina školních psychologů tak působí na několika pracovištích zároveň.

„Podle údajů ministerstva školství připadá na jeden úvazek školního psychologa

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější