Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Virtuální prohlídka staveniště termojaderného reaktoru aneb Tour de ITER

Webová adresa ITER.org obsahuje mimořádně kvalitní, bohaté a přehledné stránky, které uspokojí jak laiky, tak odborníky zajímající se o termojadernou fúzi. Nyní se na nich objevila horká novinka. ITER Organization představila 360-stupňovou virtuální procházku po stavbě tokamaku ITER. Čtyřikrát do roka se zde budou aktualizovat videa a fotografie. Stačí otevřít adresu www.ITER.org a kliknout na pravý roh „New ITER VR TourDiscovertheworksite in 360°“. Přesvědčte se sami! A co se mi na prezentaci líbí nejvíc?

Fotogalerie (3)
Jak cestovat 360 stupňovým pohledem po staveništi tokamaku ITER? Otevřete adresu www.ITER.org a klikněte na pravý roh „New ITER VR TourDiscovertheworksite in 360°“! (Kredit: ITER Organization)

Nepořádek na staveništi

Kromě překvapivých pohledů do zákulisí staveniště na jedné straně a na úchvatná panoramata na straně druhé, máte možnost se seznámit s umístěním jednotlivých budov dech beroucího komplexu ITER, ať už se rodících nebo již zkolaudovaných, včetně jejich názvů a určení. Osobně mne potěšil správný „stavební nepořádek“ na různých místech staveniště. Mám na mysli zejména „jámu“ (the Tokamak Pit), ve které brzy zahnízdí samotný fúzní reaktor. Žádný podobný nepořádek totiž na nesčíslných fotkách v galerii nenajdete. I když každý ví, že se žádná stavba bez něho neobejde. Sympatické, není-liž pravda?

Nad budovami, vedle nich a uvnitř

Pokud kliknete na červenou kapku, sledujete pohyb dronu uvnitř budov. Žlutá značka je pro cestu na úrovni země, zvolíte-li modrou značku, dáváte přednost pohledu z ptačí perspektivy.

Oči dronu vás zavedou dovnitř největší 60 metrů vysoké budovy Montážní haly (Assembly Hall), dolů do suterénu Budovy tritiového hospodářství a blíže, než si vůbec dokážete představit, do „jámy“ pro reaktor tokamak, kde již v letošním roce 2017 začnou  první montáže reaktoru.

2D a 3D

Jsou připraveny dvě verze prohlížeče – 2D verze, která je dostupná pro pozorování doma na vašem počítači, a pak prohlídka celá ve virtuální realitě. Ta vám poskytne naprosto realistický dojem, že vy jste tím dronem, který letí dovnitř budovy, vyletí z budovy ven nebo se vysoko nad nimi vznáší. Obě verze navrhl a úžasnou práci odvedl Emmanuel Riche z Odyssee Communication. Představuji skok kupředu v poznání pro ty, kteří se o postup prací na stavbě tokamaku ITER zajímají, ale přitom nejsou nebo nemohou být přítomni na staveništi osobně. Informace jsou tak přesné, že je lze využít například i při inženýrských diskusích mezi ITER Organization a dodavateli. A pochopitelně i ve výuce.

Návod k použití

Pokyny pro použití 2D verze:

  • Jděte na stránku www.iter.org, klikněte vpravo nahoře na „New ITER VR Tour Discovertheworksite in 360°!“
  • Odrolujte a podle nabídky si vyberte mezi plány staveniště a seznamem dalších možností.
  • Každá kapka představuje video natočené dronem. Modrá zobrazuje areál, žlutá video sejmuté na zemi a červená kapka vás pustí dovnitř některé z budov.
  • K rolování použijte myš a tlačítka (+) a (-) ke zvětšení či zmenšení obrázku. Chcete-li se vrátit „domů“, klikněte na nabídku „Main Map“ v pravém horním rohu obrazovky.
  • Dva soubory videí odpovídají červnu 2016 a říjnu 2016. Podívejte se na oba, abyste mohli srovnat jak stavba ITER pokročila.

Pokyny k použití 3D verze

Chcete-li si prohlížet 3D verzi virtuální reality při nejvyšším rozlišení a se vším nejlepším, co program nabízí, budete potřebovat Oculus Rift, Playstation VR nebo podobné vybavení. Na konferenci ITER a výstavách se stánek Oculus Rift stal známou atrakcí a řada domácích agentur a dodavatelů uvažovala o tom, že si koupí svoji vlastní 3D verzi virtuální reality. Pro váš zážitek prý nicméně není třeba velké investice. Jakákoliv verze Google Cardboard nebo podobných 3D brýlí plus moderní mobilní telefon (s výkonným procesorem, gyroskopem a gravitačním senzorem!) vás přenesou do videí ve stylu „létám jako dron“. Prostě otevřete VR (klikněte na žlutý symbol „VR Mode“) na vašem chytrém telefonu, vložte jej do 3D brýlí a dívejte se. Chytrý telefon ovšem zadarmo není.

(Prosba autora: Pokud se někomu podaří zprovoznit 3D virtuální Tour de ITER, dejte mi prosím vědět přes tretipol@volny.cz!)

Volně podle ITER NewsLine.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail