Počet záznamů: 1  

Ověřená technologie pro separaci neželezných kovů ze škváry po energetickém využití odpadů.

  1. 1.
    0509436 - ÚCHP 2020 RIV CZ cze Z - Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda/plemeno
    Šyc, Michal - Veselý, Václav - Samusevich, Oleg - Baloch, T. - Neubert, M. - Zuda, M. - Hartman, P.
    Ověřená technologie pro separaci neželezných kovů ze škváry po energetickém využití odpadů.
    [Verified Technology for Separation of Non-ferrous Metals from Incineration Bottom Ash.]
    Interní kód: technologie pro získávání neželezných kovů ze škváry ; 2019
    Technické parametry: Technologie pro získávání neželezných kovů ze škváry z energetického využití odpadů zahrnuje vstupní násypku, vibrační třídič, kde dochází k separaci škváry na frakce pod 4 mm, 4-10 mm a nad 10 mm, přičemž frakce 4-10 mm nebo nad 10 mm je vedena do další linky separace složení z bubnového magnetického separátoru a separátoru vířivých proudů. Rozdělení škváry na dílčí frakce spolu s hlubokým odstraněním magnetických částic umožňuje optimální nastavení separátoru vířivých proudů pro každou z frakcí a tím dosažení vysoké účinnosti separace. Kapacita ověřené technologie je až 3 tuny zpracované škváry hodinově.
    Ekonomické parametry: Pomocí technologie lze zvýšit výtěžnost separace železných kovů o 1 % ze vstupního obsahu škváry oproti stávající separaci, přičemž cena železného šrotu je na úrovni 1000-3000 Kč/tuna. Výtěžnost železných kovů je pak na úrovni cca 1-2 % z dané frakce, přičemž zhruba 80-90 % neželezných kovů tvoří hliník a jeho slitiny, zbytek pak měď a její slitiny. Cena separovaných kovů je pro hliník až 1200 EUR/tuna a za měď cca 3 200 EUR/tuna Kč po rafinaci. V případě ceny primárního koncentrátu ze separace záleží na čistotě a obsahu kovů. Pomocí této technologie lze tedy získat neželezné kovy až s cenou 900 Kč na tunu zpracované škváry.
    Grant CEP: GA MPO(CZ) FV10226
    Institucionální podpora: RVO:67985858
    Klíčová slova: bottom ash * metal recovery * waste incineration
    Obor OECD: Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

    Ověřená technologie popisuje postup pro účinnou separaci neželezných kovů ze škváry po energetickém využití odpadů. Škvára je na vibračním třídiči rozdělena na tři frakce, přičemž neželezné kovy jsou získány z frakcí 4-10 a 10-60 mm. Linka separace je složená z magnetického bubnového separátoru s následným separátorem vířivých proudů. Množství separovaných neželezných kovů dosahuje až 2 hm. % surové škváry.

    The verified technology describes a procedure for the effective separation of non-ferrous metals from incineration bottom ash. Bottom ash is sieved into the three fractions, non-ferrous metals are separated from fractions 4-10 mm and 10-60 mm. The treatment train consists of a magnetic drum separator with subsequent eddy current separator. The amount of recovered non-ferrous metals reaches up to 2 wt. % of raw bottom ash.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0300240

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    Ověřená technologie včetně protokolu FIN.pdf32.4 MBAutorský postprintvyžádat
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.