Počet záznamů: 1  

Funkční vzorek rostlinného biostimulantu V040(V273).

  1. 1.
    0506100 - ÚCHP 2020 RIV CZ cze L - Prototyp, funkční vzorek
    Hanika, Jiří - Šabata, Stanislav - Rousková, Milena - Šolcová, Olga - Baldassarre Švecová, Eva - Mrnka, Libor - Schmidt, Christoph Stephan - Frantík, Tomáš - Bárnet, M. - Vosátka, Miroslav
    Funkční vzorek rostlinného biostimulantu V040(V273).
    [Functional Sample of Plant Biostimulant.]
    Interní kód: rostlinný biostimulant ; 2019
    Technické parametry: Funkční vzorek jednak podporuje růst jak nadzemní zelené biomasy, tak I zvětšení kořenového balu. Tento parameter byl testován na maloparcelových testech na ječmeni jarním a pšenici ozimé, přičemž výnos byl zvýšený o 8 a 5 % oproti kontrole. Funkční vzorek ve formě postřiku současně na rostliny působí protistresově.
    Ekonomické parametry: Rostlinný biostimulant získaný použitím metody kyselé hydrolýzy z bílkovinného odpadního materiálu s obsahem keratinu a tuku.
    Grant CEP: GA TA ČR TE01020080
    Institucionální podpora: RVO:67985858 ; RVO:67985939
    Klíčová slova: plant biostimulant * acid hydrolysis * liquid fertilizers
    Obor OECD: Chemical process engineering; Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials (BU-J)

    Pro přípravu funkčního vzorku byl využit hydrolyzát obsahující směs aminokyselin, ve vodě rozpustných nízkomolekulárních peptidů/proteinů a dalších biogenních látek lipidické povahy, který byl připraven z bílkovinného odpadního materiálu s obsahem keratinu a tuku, například z peří kuřat, a to metodou kyselé hydrolýzy.
    Komponenty hydrolyzátu obsahují vedle aminokyselinové a peptidové složky cenné biogenní prvky povrchově aktivní lipidické složky a lze jej proto výhodně využít coby biostimulant a současně ochranný prostředek v agronomii. Kromě toho má perspektivní využití jako základní matrice pro formulaci směsných kapalných hnojiv v rostlinné zemědělské výrobě.


    To prepare a functional sample, a hydrolyzate containing a mixture of amino acids, water soluble low molecular weight peptides / proteins and other biogenic substances of a lipid nature, prepared from proteinaceous waste material containing keratin and fat, such as chicken feathers by the acid hydrolysis method.
    The components of the hydrolyzate contain valuable biogenic elements of the surfactant lipid component in addition to the amino acid and peptide components and can therefore be advantageously used as a biostimulant and at the same time as a preservative in agronomy. In addition, it has a promising use as a basic matrix for formulating mixed liquid fertilizers in crop farming.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0297372

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    00206B6C274C200228140439.rtf148.3 KBAutorský preprintpovolen
    Funkční_vzorek_rostlinny_biostimulant.docx153.4 MBAutorský preprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.