Počet záznamů: 1  

Funkční vzorek nutraceutika z žlutorohu jeřábovitého (Xanthoxeras sorbifolium).

  1. 1.
    0502113 - ÚCHP 2019 RIV CZ cze L - Prototyp, funkční vzorek
    Hanika, Jiří - Šabata, Stanislav - Rousková, Milena - Šolcová, Olga - Kaštánek, P. - Kronusová, O. - Vosátka, Miroslav - Svátek, A.
    Funkční vzorek nutraceutika z žlutorohu jeřábovitého (Xanthoxeras sorbifolium).
    [Functional sample of nutraceuticum from Xanthoxeras sorbifolium seeds.]
    Interní kód: Funkční vzorek nutraceutika ze semen žlutorohu jeřábovitého ; 2018
    Technické parametry: Vzhledem k obsahu lipidů v jádrech byly posouzeny možnosti extrakce lipidických složek s využitím běžně dostupných extrakčních rozpouštědel hexan, etanol, resp. methanol. Na základě tohoto průzkumu byly získány vzorky, nezbytné pro zjištění složení jednotlivých mastných kyselin v semenech Xanthoceras sorbifolium a využití tohoto zdroje esenciálních mastných kyselin jako nutraceutika. Semena byla rozdrcena, tvrdé skořápky odstraněny a jádra byla rozemleta. Kvůli extrakci nepolárním činidlem byla jádra usušena do konstantní hmotnosti. Pro stanovení obsahu lipidických složek byla sušená jádra extrahována při teplotě 20 °C různými rozpouštědly v poměru 1:10 (jádra:rozpouštědlo). Byl použit n-hexan, směs hexanu a ethanolu v objemovém poměru 1: 1 a 2:1, dále chloroform, izopropylalkohol a etanol. Jádra po extrakci byla oddělena filtrací. Sušením při 130 °C po dobu 40 hod. byly odstraněny zbytky rozpouštědel po extrakci. Při stanovení profilu jednotlivých mastných kyselin v lipidickém podílu se jádra extrahovala v poměru 1:5 k použitému rozpouštědlu, v tomto případě byl použit metanol, a směs n-hexan/etanol v poměru 1:1. Extrakce probíhala v míchaném extrakčním reaktoru při laboratorní teplotě. Separace vyextrahovaných jader a odstranění zbytků rozpouštědel byla provedena jako v předchozím případě.
    Ekonomické parametry: Popsanou technologií lze zajistit získání nutraceutika z oleje získaného ze semen žlutorohu jeřábovitého.
    Grant CEP: GA TA ČR TE01020080
    Institucionální podpora: RVO:67985858 ; RVO:67985939
    Klíčová slova: nutraceuticum * seeds * xanthoxeras sorbifolium
    Obor OECD: Chemical process engineering; Chemical process engineering (BU-J)

    Olej získaný extrakcí semen Xanthoceras sorbifolium je slibným zdrojem neobvyklých mastných kyselin. Nejvyšší výtěžek lze dosáhnout za použití chloroformu (68,9%) jako rozpouštědla. Srovnatelný výsledek byl dosažen směsí n-hexan / ethanol (2/1, 68,1 %). Získaný olej obsahuje 63 % mastných kyselin, zvláště kyseliny 24:1, 24 % lignocerické, 20 % eicosadienové, eicosenoické 20:1, linoleové 18:2, 18:3 a 18:1 kyseliny olejové. Nežádoucí kyselina eruková 22:1, která má toxické účinky na srdce, je obsažena pouze v metanolovém extraktu. V méně polárním systému, extraktu směsí n-hexan/etanol nebyla zjištěna. Pro extrakci esenciálních mastných kyselin ze semen žlutorohu a jejich použití jako nutraceutika je tento systém vhodný z hlediska účinnosti extrakce a rovněž z ekologického hlediska.

    The oil obtained by extracting Xanthoceras sorbifolium is a promising source of unusual fatty acids. The highest yield can be achieved using chloroform (68.9 %) as the solvent. A comparable result was obtained with n-hexane / ethanol (2/1, 68.1 %). The oil obtained contains 63 % fatty acids, in particular 24:1, 24 % lignoceric, 20 % eicosadienic, eicosenoic 20:1, linoleic 18:2, 18:3 and 18:1 oleic acids. Unwanted erucic acid 22:1, which has toxic effects on the heart, is only contained in the methanol extract. In a less polar system, n-hexane / ethanol extract was not detected. For the extraction of essential fatty acids from the Xanthoceras sorbifolium seeds and their use as nutraceuticals, this system is suitable for extraction efficiency as well as green technology.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0294133

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.